Na hlavný obsah

Lukašenko pokračuje v násilnom potláčaní masových protestov

V rukách polície končili aj náhodní okoloidúci.

Lukašenko pokračuje v násilnom potláčaní masových protestov
Pokračujúce protesty proti Lukašenkovi v Bielorusku (22. november 2020) Foto: TASR/AP

Najmenej 374 ľudí podľa bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna zatkli počas nedeľňajších (22. 11.) demonštrácií za odstúpenie prezidenta Alexandra Lukašenka. K hromadnému zatýkaniu došlo napriek pokusu organizátorov „decentralizovať“ protestnú akciu – vyzvali demonštrantov, aby sa zhromažďovali na rôznych miestach v rámci svojej štvrte a tam si zorganizovali protestný míting. Nedeľná akcia mala názov Pochod proti fašistom.

Podľa spravodajského portál TUT.by polícia proti účastníkom opäť použila silu. Lekársku pomoc potrebovalo najmenej 13 ľudí a mnohých zo zadržaných museli z policajných staníc previezť na ošetrenie do nemocníc.

Použitie tzv. špeciálnych prostriedkov voči davu potvrdilo aj bieloruské ministerstvo vnútra. Spresnilo, že bližšie nešpecifikované prostriedky použili „výhradne voči osobám narušujúcim verejný poriadok“.

Náhodní okoloidúci a novinári

Portál TUT.by uviedol, že medzi zadržanými boli aj náhodní okoloidúci, nie priami účastníci pochodov a zhromaždení. V rukách polície skončilo najmenej 12 novinárov.

Do Minska cez víkend stiahli aj vojenskú techniku a ulice vedúce na veľké námestia boli prehradené zátarasami. Podobne ako v uplynulé víkendy aj tentoraz občianske protesty sprevádzalo odpojenie mobilného internetu a zatvorenie niektorých staníc metra.

Masové protesty proti sfalšovaniu výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta, v ktorých bol za víťaza vyhlásený Alexandr Lukašenko, a proti policajnej brutalite pokračujú už viac ako sto dní. Európska únia a viaceré ďalšie štáty neuznávajú Lukašenka ako legitímneho prezidenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet