Na hlavný obsah

Macron a Merkelová chcú reformu schengenu

Je dôležité vedieť, kto do priestoru vchádza a kto ho opúšťa, tvrdí nemecká kancelárka.

Macron a Merkelová chcú reformu schengenu
Angela Merkelová počas videokonferencie s vrchnými predstaviteľmi krajín EÚ. Foto: SITA/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron aj nemecká kancelárka Angela Merkelová sa vo svetle nedávnych teroristických útokov v niekoľkých európskych krajinách vyslovili pre reformu únijného schengenského priestoru bez hraničných kontrol. Obaja lídri sa na tom zhodli počas utorkovej (10. 11.) čiastočne virtuálnej schôdze, na ktorej sa zúčastnili aj rakúsky premiér Sebastian Kurz, hlavní predstavitelia Európskej únie a holandský premiér Mark Rutto.

„Je nevyhnutne dôležité vedieť, kto do schengenského priestoru prichádza a kto ho opúšťa,“ povedala Merkelová. Macron zdôraznil, že vnútorné hranice zóny musia zostať otvorené, posilniť ale chce vonkajšie hranice. Poukázal pritom na nedávny teroristický atentát v Nice, kde mladý muž z Tuniska v katolíckom kostole zavraždil troch ľudí. Na území Európskej únie sa dostal cez Taliansko.

Takzvaná schengenská dohoda z roku 1985 vytvára priestor bez kontrol vnútorných hraníc, v ktorom sa môžu obyvatelia 26 členských krajín, vrátane Slovenska, voľne pohybovať.

Okrem Francúzska zažila teroristický útok v ostatnom čase i Viedeň. Atentátnik tam zavraždil štyroch ľudí. Útočil Rakúšan, ktorého rodičia pochádzajú z albánskej menšiny v Severnom Macedónsku. Ako teroristický sa vyšetruje aj októbrový útok na dvoch turistov v Drážďanoch. Dvadsaťročný Sýrčan jedného z nich zabil, druhého vážne zranil.

Spomenuté útoky označila Merkelová za „útoky na našu slobodnú spoločnosť, na náš spôsob života“. Povedala však, že nejde o konflikt medzi islamom a kresťanstvom, ale o to, že demokratický model spoločnosti sa musí vysporiadať s teroristickým a protidemokratickým konaním.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet