Na hlavný obsah

Súostrovie Vanuatu hlási prvý prípad nákazy koronavírusom

Medzi nezasiahnutými štátmi sú naďalej najmä tie ostrovné.

Súostrovie Vanuatu hlási prvý prípad nákazy koronavírusom
Snímka zo súostrovia Vanuatu. Foto: TASR/AP

Tichomorské súostrovie Vanuatu, ktoré patrilo k hŕstke krajín ušetrených výskytu ochorenia COVID-19, v stredu (11. 11.) oznámilo svoj prvý zaznamenaný prípad nákazy koronavírusom, informovala agentúra AFP.

Tamojšie ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že pozitívne testovali 23-ročného muža, ktorý sa nedávno vrátil zo Spojených štátov. Nákazu u neho zistili v utorok v čase, keď bol v karanténe.

Ministerstvo oznámilo, že muž bol už cestou na Vanuatu v lietadle izolovaný od ostatných pasažierov, pretože cestoval z vysoko rizikovej krajiny. Po pristátí údajne rešpektoval všetky pravidlá spoločenského odstupu. Úrady sa teraz snažia zistiť, s akými ľuďmi sa mohol dostať do styku.

Vanuatu v marci uzavrelo hranice, aby ochránilo súostrovie pred pandémiou a len nedávno povolilo prísne kontrolovaný návrat ľudí zo zahraničia.

Koncom októbra svoje prvé prípady nákazy zaregistrovali tiež Marshallove ostrovy a Šalamúnove ostrovy. Medzi krajinami, ktoré doteraz infekciu neodhalili, sú prevažne ďalšie štáty oblasti ako Kiribati, Mikronézia, Nauru, Palau, Samoa, Tonga či Tuvalu.

Súostrovie Vanuatu, ktoré patrí medzi najchudobnejšie krajiny sveta, tvorí cez 80 ostrovov, na ktorých žije asi 267 000 ľudí. Zhruba 44 000 z nich obýva metropolu Port Vila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet