Na hlavný obsah

Vyvedenie Moldavska z izolácie či boj s korupciou. Sanduová predstavila svoje priority

Novozvolená prezidentka chce mať s partnermi výhodné vzťahy.

Vyvedenie Moldavska z izolácie či boj s korupciou. Sanduová predstavila svoje priority
Na snímke zvolená prezidentka Moldavska Maia Sanduová. Foto: TASR/AP

Maia Sanduová, ktorá nedávno zvíťazila v prezidentských voľbách v Moldavsku, chce presadzovať vyváženú zahraničnú politiku, aby sa jej krajina dostala z izolácie.

Na svojom stredajšom (25. 11.) brífingu Sanduová zdôraznila, že to bude jednou z priorít jej pôsobenia vo funkcii hlavy štátu.

Podľa agentúry TASS Sanduová informovala, že „už krátko po voľbách sme dokázali dostať zahraničnú politiku Moldavska z kómy“. Prioritou jej tímu je urobiť z Moldavska „európsku krajinu“, ktorá bude mať plodné, pragmatické a vzájomne výhodné vzťahy s partnermi v zahraničí – a to „na Západe aj na východe“.

Stretnutie s prezidentmi susedných krajín

Po nástupe do funkcie sa ako s prvými stretne s prezidentmi Rumunska a Ukrajiny, Klausom Iohannisom a Volodymyrom Zelenským. Zdôraznila, že zahraničná politika by mala slúžiť záujmom obyvateľov, pričom v tejto fáze sú hlavnými cieľmi medzinárodnej spolupráce boj proti pandémii a sprievodnej hospodárskej kríze.

Ďalšou z jej priorít bude boj proti korupcii. Sanduová schváli nové zloženie Najvyššej bezpečnostnej rady, ktorá sa bude prioritne venovať závažným prípadom, okrem iného aj nelegálnemu financovaniu politických strán.

V rámci snáh o prekonanie krízy v ekonomike a zdravotníctve chce v mene Moldavska v zahraničí požiadať o pomoc v podobe prístrojov na umelú ventiláciu pľúc, mobilných röntgenov, tomografov a o chýbajúce lieky na resuscitáciu, ale aj o testy na koronavírus či osobné ochranné prostriedky pre zdravotníkov.

Vianočná inaugurácia

Ako dodala agentúra TASS, moldavský ústavný súd dostal v utorok (24. 11.) záverečnú správu ústrednej volebnej komisie o výsledkoch prezidentských volieb, za ktorých víťazku vyhlásili Sanduovú.

Ústavní sudcovia musia teraz do desiatich dní rozhodnúť o zákonnosti volieb. Svoje rozhodnutie však nesmú zverejniť skôr, ako budú známe verdikty súdov vo veci námietok týkajúcich sa volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet