Na hlavný obsah

Zatkli lídra opozície a vypuklo násilie. Uganda hlási desiatky mŕtvych

Polícia zatkla takmer 600 ľudí.

Zatkli lídra opozície a vypuklo násilie. Uganda hlási desiatky mŕtvych
Opozičný líder v Ugande Bobi Wine. Foto: SITA/AP

Najmenej 28 obetí si vyžiadalo násilie v Ugande, ktoré prepuklo tento týždeň po zatknutí populárneho kandidáta na prezidenta Bobiho Winea. Bilanciu zo štvrtkových (19. 11.) 16 úmrtí v piatok aktualizovala tamojšia polícia, informovala agentúra Reuters. Agentúra AP informuje, že obetí bolo minimálne 37.

Tridsaťosemročného Winea, ktorý sa preslávil ako spevák a je hlavným protikandidátom dlhoročného prezidenta Yoweria Museveniho, zatkli v stredu (18. 11.) počas predvolebnej kampane na východe krajiny pre opakované porušene opatrení proti šíreniu koronavírusu, informuje polícia. Na predvolebných stretnutiach sa oficiálne môže zúčastniť maximálne 200 osôb a tento limit bol prekročený. V piatok sa postaví pred súd.

Hovorca ugandskej polície zároveň oznámil, že po celej krajine bolo v súvislosti s nepokojmi zatknutých 577 ľudí. Protesty proti zadržaniu opozičného kandidáta vypukli v stredu v Kampale a v ďalších väčších mestách tejto africkej krajiny. V hlavnom meste sa polícia dostala do potýčky so stovkami mladých ľudí, ktorí v uliciach zapaľovali pneumatiky a hádzali po policajtoch kamene.

„To, čo sme videli v posledných dňoch – násilie, vandalizmus, rabovačky, zastrašovanie a vyhrážky – sú zločiny páchané proti ľuďom, ktorí nepodporujú Wineovu politickú stranu Platforma národnej jednoty (NUP). A to je niečo, čo nemôžeme tolerovať,“ uviedol hovorca.

Ugandská armáda preto nasadila do ulíc metropoly a jej okolia vojakov, aby pomohli policajným zložkám. Bezpečnostné sily v snahe rozohnať protesty a ukončiť nepokoje zasiahli streľbou, vodnými delami i slzotvorným plynom.

Východoafrická Uganda si má nového predstaviteľa štátu zvoliť 14. januára 2021. Wine vo svojich piesňach často otvorene kritizuje súčasnú vládu a svojou popularitou obzvlášť medzi mladými ľuďmi ohrozuje pozíciu súčasného prezidenta Museveniho, ktorý sa usiluje o predĺženie mandátu. Prezidentský úrad zastáva už od roku 1986.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet