Na hlavný obsah

Aké sociálne istoty čakajú Slovákov v Británii po brexite?

Záleží aj na tom, kedy do krajiny pricestovali.

Aké sociálne istoty čakajú Slovákov v Británii po brexite?
Británia a EÚ sa v oficiálnom termíne o podmienkach brexitu nedohodli. Foto: TASR/AP

Ak Európska únia a Veľká Británia (GB) neuzatvoria dohodu o budúcich vzťahoch, občania Slovenska žijúci v Spojenom kráľovstve sa z hľadiska ochrany práv sociálneho zabezpečenia a práv pracovníkov rozdelia na dve skupiny. Výhodnejšie postavenie pritom budú mať tí, ktorí do Veľkej Británie prišli alebo ešte len prídu do konca tohto roka.

„Najväčšia skupina občanov Slovenska, ktorá sa do Spojeného kráľovstva dostala pred koncom prechodného obdobia, teda do konca tohto roka, zostáva v oblasti práv pracovníkov a v oblasti sociálneho zabezpečenia chránená aj po 31. decembri tohto roka,“ upozornila hovorkyňa Ministerstva práce a sociálnych vecí SR Veronika Pazičová.

Na túto skupinu občanov sa totiž budú uplatňovať v súčasnosti platné pravidlá EÚ až do momentu, keď sa ich situácia nezmení, napríklad sa odsťahujú naspäť na Slovensko. Tieto osoby sú podľa Pazičovej chránené na základe dohody o vystúpení GB z Únie, ktorá je platná od 1. februára tohto roka.

Novoročných už neochráni

Slovenských občanov, ktorí do Spojeného kráľovstva prídu po 31. decembri tohto roka, však už dohoda o vystúpení chrániť nebude. „Úprava práv sociálneho zabezpečenia týchto osôb je momentálne otázkou rokovaní Dohody o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom,“ dodala.

Ak obe strany dohodu o budúcich vzťahoch neuzatvoria, GB bude pre Slovensko tzv. treťou krajinou a pre tieto osoby nebude fungovať mechanizmus ochrany práv na dávky, ktoré sú koordinované nariadeniami Európskej únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko