Na hlavný obsah

Česko schválilo zákon o očkovaní proti koronavírusu

Určuje podmienky, kto ho bude platiť a či bude dobrovoľné.

Česko schválilo zákon o očkovaní proti koronavírusu
Karlov most v Prahe v čase pandémie. Foto: TASR/AP

Českí poslanci schválili vládny návrh zákona o vakcínach proti koronavírusu. Podľa neho bude očkovanie proti ochoreniu COVID-19 dobrovoľné a hradené z verejného zdravotného poistenia. Zákon tiež predpokladá odškodnenie za prípadnú ujmu spôsobenú očkovaním. „Štát preberá garanciu za toto očkovanie,“ vyjadril sa minister zdravotníctva Jan Blatný.

Za schválenie zákona hlasovalo 78 z 97 prítomných poslancov. Zákon teraz prerokuje Senát. Poslancom strany Sloboda a priama demokracia sa o jediný hlas nepodarilo presadiť pozmeňovací návrh, aby neboli znevýhodňovaní tí, ktorí sa dosiaľ predstavenými vakcínami nebudú chcieť zaočkovať.

Hnutie Tomia Okamuru chcelo do zákona pridať, že „neúčasť na takomto očkovaní nesmie mať za dôsledok obmedzenie výkonu ľudských práv a základných slobôd ani hospodárskych, sociálnych a kultúrnych práv v zmysle Listiny základných práv a slobôd ani akékoľvek iné formy diskriminácie jedinca neočkovaného takouto očkovacou látkou“. Minister Blatný však tento dodatok považuje za nadbytočný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet