Na hlavný obsah

Sociálni demokrati ovládli voľby v Rumunsku

Vládnu koalíciu zrejme nevytvoria.

Sociálni demokrati ovládli voľby v Rumunsku
Voľby v Rumunsku. Foto: SITA/AP

Opoziční sociálni demokrati zaznamenali prekvapivé víťazstvo v nedeľných (7. 12.) parlamentných voľbách v Rumunsku. Po sčítaní hlasov z 99 % volebných miestností im priazeň vyjadrilo 30 % voličov. Ich šance na zostavenie vlády sú však malé, uviedol server Balkan Insight.

Sociálnodemokratická strana (PSD) podľa takmer úplných výsledkov získala približne 30 % hlasov, stredopravicová Národno liberálna strana (PNL) premiéra Ludovika Orbana – považovaná za favorita volebného súboja – sa musela uspokojiť so ziskom 25 %. Tretia skončila so 14 % koalícia reformistov USR-PLUS.

Ďalším prekvapením volieb sa stal úspech nacionalisticko-populistického Zväzu pre jednotu Rumunov (AUR), ktorému odovzdalo svoj hlas 8 % voličov. Zastúpenie v parlamente bude mať aj strana maďarskej menšiny UDMR, ktorá získala 6 % hlasov. Hlasovanie poznamenala rekordne nízka účasť. Volilo iba 31,84 % oprávnených voličov, čo je najmenej od pádu komunizmu v tejto balkánskej krajine.

Aj keď sú možnosti PSD nájsť partnerov do vlády zrejme nulové, vytvorenie vládnej koalície nemusí byť podľa pozorovateľov ľahké ani pre liberálov. Reformisti aj UDMR síce už dali najavo, že sú pripravení rokovať s PNL o spoločnej vláde, ale v posledných mesiacoch pred voľbami boli ich vzťahy s liberálmi napäté.

Záujem zapojiť sa do rokovaní o novej vládnej koalícii prejavila aj menšia Strana ľudového hnutia (PMP) bývalého prezidenta Traiana Baseska, ktorá má tiež ešte šancu prekročiť päťpercentnú hranicu pre vstup do zákonodarného zboru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet