Na hlavný obsah

Desať štátov dostalo takmer všetky vakcíny. WHO to kritizuje

Apeluje na spravodlivé distribuovanie.

Desať štátov dostalo takmer všetky vakcíny. WHO to kritizuje
Zásielka vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) kritizovala spôsob, akým sú vo svete prerozdelené vakcíny proti koronavírusu. Až 95 % všetkých dávok vakcín totiž doviezli podľa WHO len do desiatich krajín, informovala vo štvrtok (14. 1.) stanica ORF.

Podľa analýzy online platformy Our World in Data (OWID), ktorá sa zameriava na skúmanie globálnych problémov, sú medzi krajinami, ktoré dostali väčšinu vakcín, Británia, Čína, Izrael, Nemecko, Rusko, Spojené štáty, Španielsko a Taliansko.

https://twitter.com/Opoyis/status/1349753139516346368

„Všetky krajiny, ktoré sú toho schopné, by sa mali zasadzovať za spravodlivé distribuovanie očkovacích látok,“ povedal šéf WHO pre Európu Hans Kluge. Myslí si, že starý kontinent by sa mal v tejto súvislosti správať solidárnejšie.

Kluge vyzdvihol „obrovské úsilie“ WHO a jej partnerov, čo sa týka snahy zabezpečiť prístup všetkých krajín ku očkovacej látke. Konkrétne poukázal okrem iného na medzinárodnú iniciatívu COVAX, ktorej cieľom je práve zaistiť spravodlivý prístup pre 92 najchudobnejších krajín sveta. Očkovanie v rámci programu COVAX by sa malo predbežne spustiť vo februári. V Európe s ním začalo už 31 krajín.

Hoci sa už v mnohých krajinách odštartovala očkovacia kampaň proti koronavírusu, rýchlosť šírenia nákazy sa podľa WHO zvyšuje. Dôvodom je okrem iného i mutácia, ktorú najprv identifikovali v Británii. „Situácia je alarmujúca,“ vyhlásil Kluge.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet