Na hlavný obsah

Únia sa na sankciách za Navaľného nedohodla, proti bol aj Berlín

Do Ruska poletí šéf európskej diplomacie.

Napriek naliehaniu viacerých štátov Európskej únie sa v pondelok 25. januári ministri zahraničných vecí členských krajín nezhodli na potrestaní ruských činiteľov zodpovedných za uväznenie opozičného vodcu Alexeja Navaľného. Pre ČTK to povedal diplomatický zdroj. Niektoré krajiny chceli dať prednosť rokovaniam s ruským vedením, šéf diplomacie EÚ Josep Borrell preto vyrazí začiatkom februára do Moskvy apelovať na prepustenie Navaľného.

Štáty EÚ odsúdili potlačenie víkendových demonštrácií, počas ktorých ruské bezpečnostné sily zadržali niekoľko tisícok ľudí. Protestujúci požadovali prepustenie Navaľného, ​​ktorého pred týždňom zatkli, keď sa vrátil do Moskvy z liečenia v Nemecku. Tam sa zotavoval z otravy, ktorú Navaľnyj pripisuje ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a tajnej službe FSB, čo Kremeľ popiera. Deň po zadržaní na neho súd uvalil 30-dňovú väzbu.

Hoci mnohé krajiny – od Litvy cez Poľsko po Taliansko – navrhovali potrestať ľudí zodpovedných za Navaľného zatknutie a uväznenie, k jednomyseľnej zhode ministri nedospeli. Podporu nemali od viacerých krajín, okrem iného Nemecka či Luxemburska.

„Prepustenie Navaľného by bolo dobrým začiatkom a príležitosťou pre nové a lepšie vzťahy EÚ a Ruska,“ povedal novinárom luxemburský minister zahraničia Jean Asselborn, podľa ktorého je v súčasnosti skôr priestor na rokovania s Moskvou než na zavádzanie ďalších sankcií.

Podobne zmýšľajú aj ďalšie štáty. Hlavným výstupom debaty je tak Borrellova cesta, ktorá by podľa predstáv niektorých politikov mohla začiatkom februára priniesť šancu na prepustenie prominentného kritika Kremľa.

EÚ už v októbri potrestala šesť ruských činiteľov v súvislosti s Navaľného otravou a niektoré krajiny chceli v pondelok dosiahnuť zhodu na rozšírení tohto zoznamu. Europoslanci v uznesení, ktoré prijali minulý týždeň, navrhli zájsť ešte ďalej a zmraziť majetok oligarchov blízkych Kremľu či zastaviť výstavbu plynovodu Nord Stream 2.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet