Na hlavný obsah

V rakúskej koalícii narástlo napätie po deportácii troch detí na Kaukaz

Deportáciám nezabránila ani online petícia.

V rakúskej koalícii narástlo napätie po deportácii troch detí na Kaukaz
Na snímke rakúski policajti. Foto: TASR/AP

Nočná deportácia troch detí, ktorým v Rakúsku odmietli počas pandémie koronavírusu udeliť azyl, vyvolala vo štvrtok (28. 1.) protesty a napätie vo vládnucej koalícii medzi protiimigračne orientovanými ľudovcami a ľavicovými Zelenými. Informovala o tom agentúra DPA. Približne 160 protestujúcich v skorých ranných hodinách zablokovalo vjazd do deportačného strediska na okraji Viedni. Chceli tak zabrániť polícii v odvoze dievčat na letisko a ich následnej deportácii do Arménska a Gruzínska, uviedla polícia v oznámení.

Medzi demonštrantmi bolo aj niekoľko poslancov zo strany Zelených, menšieho koaličného partnera Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) kancelára Sebastiana Kurza, ako aj zo sociálnodemokratickej strany a liberálnej strany NEOS. Polícia protest rozpustila. Zelení ostro kritizovali fakt, že neplnoleté osoby sú nútené opustiť Rakúsko počas pandémie.

https://twitter.com/florianklenk/status/1354662985260797953

„Je neľudské a nezodpovedné, že dievčatá, dobre začlenené do spoločnosti, v ranných hodinách deportovali,“ napísal vo vyhlásení vicekancelár Werner Kogler zo strany Zelených. Koglerovi sa nepáči, že ministerstvo vnútra deportačné lety uskutočnilo, hoci šéf rezortu Karl Nehammer z ÖVP prisľúbil, že prípady preverí.

Nehammer vo vysielaní rozhlasovej stanice Ö1 odsun dievčat obhajoval argumentom, že hoci mu ich osud nie je ľahostajný, polícia musí vykonať verdikt najvyššieho súdu. Deportácie sa dostali aj do hlavných správ médií, pretože spolužiaci 12-ročného dievčaťa s gruzínskymi koreňmi, ale narodeného v Rakúsku, spustili online petíciu. Okrem toho sa zhromaždili pred deportačným strediskom, aby sa so spolužiačkou a jej päťročnou sestrou rozlúčili.

Sestry a jej matku deportovali vo štvrtok, kým otec dievčat zostal, pretože žije a pracuje v Slovenskej republike. Napriek kampani na jej podporu úrady deportovali aj stredoškolskú študentku arménskeho pôvodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet