Na hlavný obsah

Belehrad po Severnom Macedónsku daruje vakcíny aj Čiernej Hore

Do krajiny dorazí aj zásielka z Ruska.

Belehrad po Severnom Macedónsku daruje vakcíny aj Čiernej Hore
Na snímke ženy s rúškami sedia na lavičke v Belehrade. Na stene za nimi je v srbčine napísané „korona“. Foto: SITA/AP

Čierna Hora v stredu (17. 2.) dostane 2 000 dávok ruskej vakcíny Sputnik V proti ochoreniu COVID-19, ktoré tejto malej balkánskej krajine poskytne susedné Srbsko. Podľa denníka Vijesti to oznámila ministerka zdravotníctva s tým, že „každým dňom“ dorazí do Podgorice aj zásielka priamo z Ruska. Čierna Hora je v prepočte na obyvateľa jednou z najviac postihnutých krajín v Európe, očkovacia kampaň sa tam pre nedostatok vakcín doteraz nezačala.

„Chcem vyjadriť osobitnú vďaku bratskému a priateľskému Srbsku, ktoré v tomto dôležitom momente videlo naše potreby a ponúklo pomocnú ruku našej krajine a všetkým našim občanom,“ povedala čiernohorská ministerka zdravotníctva Jelena Boroviničová Bojovičová.

Celkovo by Srbsko malo Čiernej Hore dodať 4 000 dávok ruskej vakcíny. Okrem Sputniku V si Čierna Hora objednala aj čínsku očkovaciu látku od firmy Sinopharm a americko-nemeckú vakcínu od firiem Pfizer/BioNTech.

Hranica milión zaočkovaných na dohľad

Sedemmiliónové Srbsko si ako jediné zo štátov západného Balkánu bolo schopné samo zabezpečiť dostatok vakcín, nakúpilo ich z Ruska, Číny aj Západu. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva by mala byť v stredu prekročená hranica milióna podaných vakcín, pričom zhruba 300 000 obyvateľov už dostalo obe dávky očkovacej látky.

Zvyšné balkánske krajiny mimo Európskej únie sa pri dodávkach spoliehajú na medzinárodný očkovací program COVAX, ktorý však čelí nedostatku vakcín. Čierna Hora a Kosovo sú podľa agentúry Reuters posledné krajiny na Balkáne, ktoré doteraz nezačali očkovať. Albánsko, Severné Macedónsko a Bosna a Hercegovina vakcinačnú kampaň síce už začali, pre rozjazd masovej vakcinačnej kampane im ale vakcíny chýbajú.

Vakcinačná turistika

Srbsko minulý týždeň dodalo 5 000 ruských vakcín do Severného Macedónska. Médiá v uplynulých týždňoch informovali aj o praxi, keď sa ľudia zo susedných krajín – Čiernej Hory, Bosny, Severného Macedónska či Kosova – jazdia očkovať priamo do Srbska.

Čierna Hora je so 1 376 infikovanými na 100 000 obyvateľov na smutnom prvom mieste medzi balkánskymi štátmi. V krajine so 620 000 obyvateľmi sa doteraz infikovalo 69 770 ľudí a 910 osôb nákaze podľahlo.

Vzťahy medzi Čiernou Horou a Srbskom v uplynulých rokoch sprevádzalo napätie, dané predovšetkým snahou bývalej čiernohorskej vládnucej garnitúry o nezávislejšiu politiku na Srbsku. Vlani v decembri sa v Podgorici ujala moci nová vláda, ktorej členmi sú aj prosrbské strany a prvýkrát od roku 1991 v nej chýbajú socialisti dlhoročného hegemóna čiernohorskej politickej scény Mila Djukanoviča.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet