Na hlavný obsah

Po prevzatí moci sľubuje vodca mjanmarskej armády slobodné voľby

Moc v Mjanmarsku prevzala armáda 1. februára.

Po prevzatí moci sľubuje vodca mjanmarskej armády slobodné voľby
Odporcovia armádneho prevratu v Mjanmarsku držia prečiarknutý portrét generála Min Aun Hlaina pred zástupom policajtov v hlavnom meste Nepjito. Foto: SITA/AP

Vodca mjanmarskej armády generál Min Aun Hlain v pondelok (8. 2.) v prvom vyhlásení k národu od prevratu sľúbil usporiadať slobodné voľby a odovzdať moc strane, ktorá z nich vyjde víťazne. Verejnosť by sa podľa neho mala držať v prvom rade faktov a nie pocitov, uviedol s odvolaním na protesty proti prevratu, ktoré od minulého pondelka (1. 2.) prepukli v celej krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

Generál Hlain dodal, že vláda jeho armády je iná ako predchádzajúca mjanmarskej junty. Tvrdil, že do jej radov zvolili vhodných ministrov, zahraničná politika zostane nezmenená a zahraničné krajiny budú podnecovať k investíciám v Mjanmarsku.

Znovu zopakoval, že voľby v novembri minulého roka, pri ktorých s presvedčivou väčšinou zvíťazila Národná liga pre demokraciu (NLD) držiteľky Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij, sprevádzali neprávosti a zdôraznil, že žiadna organizácia nestojí nad zákonom. Su Ťij samotnú pritom nezmienil.

Hlain vyhlásil, že pred vypísaním nových volieb, bude potrebné reformovať volebnú komisiu. Ich termín nespresnil. Uviedol, že počas jesenných volieb komisia využila pandémiu koronavírusu ako zámienku a neumožnila spravodlivú predvolebnú kampaň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet