Na hlavný obsah

Strana premiérky Su Ťij vyzvala mjanmarskú armádu na jej prepustenie

Situáciou v Mjanmarsku sa bude zaoberať OSN.

Strana premiérky Su Ťij vyzvala mjanmarskú armádu na jej prepustenie
Na snímke zo 14. októbra 1991 sa vtedajšia opozičná líderka Aun Schan Su Ťij prihovára tisíckam ľudí vo vtedajšom hlavnom mjanmarskom meste Rangún. V tom istom roku získala Nobelovu cenu za mier. Foto: SITA/AP

Mjanmarská strana Národná liga pre demokraciu (NLD) vyzvala v utorok (2. 2.) armádu na prepustenie líderky strany a nositeľky Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij z domáceho väzenia a na uznanie výsledkov parlamentných volieb z roku 2020.

Podľa agentúry AFP je armáda s najväčšou pravdepodobnosťou presvedčená, že má Mjanmarsko deň po nekrvavom puči pevne pod kontrolou. V uliciach najväčšieho mesta Rangún už nie je veľký počet vojakov, v krajine opäť funguje telefónne a internetové spojenie, ktoré v deň prevratu prerušili, obyvatelia sa znovu dostanú do bánk. Medzinárodné letisko v Rangúne je naďalej uzatvorené.

Výkonný výbor strany NLD, ktorá podľa oficiálnych výsledkov vyhrala novembrové voľby, vyzval armádu na uznanie výsledkov a na to, aby umožnila ustanovujúce zasadnutie nového parlamentu, ktoré sa malo konať v pondelok (1. 2.). Podľa agentúry Kjódó pri prevrate zatkli stovky ľudí, vrátane všetkých členov NLD, ktorí sa v tom čase nachádzali v metropole Nepjito.

Situáciou v krajine by sa mala v utorok zaoberať Bezpečnostná rada OSN. Americký prezident Joe Biden pohrozil v pondelok Mjanmarsku obnovením sankcií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet