Na hlavný obsah

Svetovú obchodnú organizáciu povedie prvýkrát žena

K zmene vo vedení dochádza v období najväčšej krízy v organizácii.

Svetovú obchodnú organizáciu povedie prvýkrát žena
Na archívnej snímke z roku 2014 vtedajšia nigérijská ministerka financií a zahraničných vecí a v súčasnosti nová šéfka Svetovej obchodnej organizácie Ngozi Okonjo-Iwealaová. Foto: SITA/AP

Novou šéfkou Svetovej obchodnej organizácie (WTO) sa stala bývalá nigérijská ministerka financií a zahraničných vecí Ngozi Okonjo-Iwealaová. Stala sa tak prvou Afričankou a aj prvou ženou, ktorá povedie túto medzinárodnú inštitúciu.

Zástupcovia 164 členských štátov WTO v pondelok (15. 2.) schválili Okonjo-Iwealaovú, ktorá už bola jedinou kandidátkou, a vymenovali ju do funkcie. Cestu na jej menovanie uvoľnili začiatkom februára Spojené štáty, keď ju podporila administratíva nového amerického prezidenta Joea Bidena.

Okonjo-Iwealaová nahradí na čele WTO Brazílčana Roberta Azeveda, ktorý svoj post opustil v auguste, o rok skôr než sa mu mal skončiť mandát. K zmene vo vedení dochádza v období najväčšej krízy v organizácii od jej vzniku v roku 1995. Situáciu v organizácii skomplikoval bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý zablokoval menovanie nových sudcov do kľúčového Odvolacieho orgánu WTO. Ten rieši obchodné spory medzi krajinami. Rovnako jej situáciu sťažujú aj súčasné problémy svetovej ekonomiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet