Na hlavný obsah

Učiteľov by malo čo najskôr chrániť očkovanie, myslia si v strane Za ľudí

S otvorením škôl je podľa strany spojené veľké riziko.

Učiteľov by malo čo najskôr chrániť očkovanie, myslia si v strane Za ľudí
Očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Koaličná strana Za ľudí podporila návrh na otvorenie škôl od 8. februára, zároveň ale upozorňuje na riziko, ktoré toto rozhodnutie prináša. Poslankyňa strany a členka školského výboru Viera Laščkáková preto požiadala o zvolanie tohto výboru. Chce na ňom s ministrom školstva diskutovať o prednostnom očkovaní učiteľov.

„Ak nám naozaj záleží na vzdelávaní detí prezenčne v školách, máme povinnosť chrániť zdravie učiteľov, ktorí sú vo výchovno-vzdelávacom procese nezastupiteľní. Ak otvoríme školy a pre chorobu nám vypadnú učitelia, sme naspäť tam, kde sme boli, ba ešte horšie, môže nastať situácia, že deti nebudú pre výpadok učiteľov vzdelávané ani dištančne,“ povedala Leščáková.

Poslankyňa dodáva, že učiteľov by preto mali prednostne zaočkovať. „O tom, ako situáciu čo najrýchlejšie riešiť, by sme mali diskutovať na školskom výbore s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS), a preto som požiadala predsedu výboru o mimoriadne zvolanie školského výboru,“ uviedla.

Strana Za ľudí podporila zmeny v covidovom automate, ktoré pomohli otvoriť materské školy, základné školy pre žiakov prvého stupňa a študentov posledných ročníkov stredných škôl. Otvorenie škôl od 8. februára podporili aj odborníci a epidemiológovia na pandemickej komisii. 

Premiér by školy neotváral

S otváraním škôl a škôlok sa nestotožňuje premiér Igor Matovič (OĽANO), ktorý sa v Rádiu Expres vyjadril, že by ich v aktuálnej situácii neotváral. „Spolieham sa na rozumnú dohodu v rámci koalície. Keby to malo byť o mne, ja by som to v tejto situácii nerobil. Ja by som sa obával v čase, keď nám výrazne naberá britská mutácia, čokoľvek uvoľňovať,“ uviedol.

Dodal, že rokovaní sa naschvál nezúčastňoval a neplánuje to ani do budúcnosti. Rozhodovanie v tejto veci chce naplno prenechať stranám SaS a Za ľudí, ktoré otváranie presadzujú najviac.
     
     

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko