Na hlavný obsah

Do škôl sa od pondelka vrátia niektoré deti, ich návrat bude podmienený testovaním

Vláda návrat detí schválila aj napriek zlej pandemickej situácii.

Do škôl sa od pondelka vrátia niektoré deti, ich návrat bude podmienený testovaním
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling počas tlačovej besedy na tému: Otváranie škôl. Foto: TASR

Od ôsmeho februára sa otvoria materské školy, prvý stupeň základných škôl, špeciálne školy a končiace ročníky stredných škôl. „Návrat detí však bude podmienený testovaním,“ informoval minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Negatívny výsledok testu budú potrebovať zamestnanci škôl, zákonní zástupcovia žiakov a žiaci končiacich ročníkov. Test bude platný maximálne sedem dní a zriaďovatelia majú aktuálne päť dní na to, aby zrealizovali testovanie. Rodič sa bude preukazovať tým, že bude podpisovať vyhlásenie o tom, že podstúpil test. V prípade, že by zavádzal, bude niesť trestnoprávnu zodpovednosť. „Stále platí, že nebudeme testovať deti do desať rokov,“ dodal minister.

Otvoria sa aj základné umelecké školy pre individuálnu výučbu. Do škôl sa vrátia tiež žiaci stredných zdravotníckych škôl všetkých ročníkov, pre ktorých sa otvoria aj školské internáty, ale to iba po splnení podmienky, že školy dokážu zabezpečiť bývanie žiakov po jednom.

Fungovať budú školské jedálne a školské kluby pre žiakov, ktorí sa vzdelávajú v škole za podmienok pretestovania zamestnancov a zákonných zástupcov.

Dianie v školách bude určovať školský semafor

„Súčasne s otvorením škôl spúšťame aj školský semafor, ktorý umožňuje prerušiť výučbu v danom meste alebo okrese v súvislosti s aktuálnou pandemickou situáciou,“ dodal minister. V prípade rozhodnutia regionálneho úradu verejného zdravotníctva tak nemusia byť školy v jednotlivých regiónoch otvorené. „My ale chceme urobiť rozhodnutie, že otvárame ten systém“.

Minister odhaduje, že druhý stupeň by sa mohol otvoriť niekedy v priebehu marca, je ale podľa neho ťažké predvídať ďalší vývoj pandemickej situácie. Na základe COVID automatu sa môže druhý stupeň otvoriť vo fáze druhého stupňa varovania. „Možno nastane to, že v priebehu dvoch, troch alebo štyroch týždňov budeme musieť opätovne zatvárať školy, môže nastať aj tá situácia,“ doplnil Gröhling.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu ministra Gröhlinga k návratu detí do škôl:

Ak rodičia nepustia dieťa do školy, alebo nebudú mať potvrdenie o negatívnom teste, žiak zostane na dištančnom vzdelávaní a bude mať dlhodobo ospravedlnenú absenciu. V tomto prípade ministerstvo práce nebude rodičom vyplácať OČR ako v prvej vlne pandémie, keď sa mohli rozhodnúť, či nechajú dieťa doma.

Minister očakáva očkovanie učiteľov v priebehu aktuálneho alebo ďalšieho mesiaca. „Keď pozeráme, ako sa postupne posúvajú skupiny ľudí, tak v priebehu tohto alebo budúceho mesiaca by sme mali prísť na rad,“ doplnil.

Duševné zdravie detí sa zhoršuje

Jarné prázdniny budú prebiehať v štandardnom režime. Minister podotkol, že spoločnosť je aj v tejto téme rozdelená, keďže časť ľudí jarné prázdniny nechce, druhá časť na ministra apelovala s tým, že si chcú „konečne oddýchnuť“. Ministerstvo ale počas nich zavádza „jarné školy“ pre študentov, ktorí mali sťažený prístup k dištančnej výučbe.

Ministerstvo otvorenie škôl okrem potreby vzdelávať sa zdôvodnilo aj zhoršujúcim sa duševným zdravým detí. „Preto je aj také potrebné otvoriť prvý stupeň základných škôl,“ vysvetlila riaditeľka odboru inkluzívneho vzdelávania Svetlana Sithová.

Ďalej informovala, že zaznamenali 33 % nárast detí do 18 rokov, u ktorých sa vyskytli depresívne syndrómy a štvornásobne narástli psychické ťažkosti detí do 9 rokov. Sithová hovorila aj o zvýšenom výskyte samovražedných pokusov u detí do 14 rokov a tridsaťnásobnom náraste domáceho násilia. „Všetky tieto ťažkosti spôsobujú, že sa zhoršuje u detí ich školská výkonnosť,“ upozornila a dodala, že u detí sa zhoršujú aj pozornosť, kognitívne schopnosti, pamäť a logické myslenie. Výsledkom je, že aj deti, ktoré sa učili bez problémov, začínajú mať problém.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko