Na hlavný obsah

V Izraeli sa konajú štvrté parlamentné voľby za dva roky

Súčasnému premiérovi môže pomôcť vakcinačná kampaň.

V Izraeli sa konajú štvrté parlamentné voľby za dva roky
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR

V Izraeli sa v utorok (23. 3.) o 6.00 h SEČ otvorili volebné miestnosti a obyvatelia krajiny začali štvrtýkrát za predošlé dva roky voliť nový parlament. Politici ráno na poslednú chvíľu pozývali voličov k urnám a šéfka volebnej komisie Orly Adesová povedala, že sa komisia pokúsi sčítať všetky hlasy do stredajšieho (24. 3.) popoludnia. Za prvé tri hodiny prišlo odovzdať hlas 14,8 % voličov, čo je o niečo viac ako pri voľbách vlani v marci.

Právo voliť má 6,5 milióna Izraelčanov. „Pracoval som pre vás celý život a teraz vás žiadam, aby ste išli a dali hlas strane Likud. Keď získame ešte dve parlamentné kreslá, budeme mať silnú pravicovú vládu bez doterajšieho šéfa opozície Jaira Lapida, bez striedania na poste premiéra a bez nutnosti organizovať ďalšie voľby. Priveďte so sebou troch priateľov alebo príbuzných, aby volili Likud, a zvíťazíme. Verím vám a milujem vás. Spoločne zvíťazíme,“ odkázal na twitteri voličom premiér a vodca Likudu Benjamin Netanjahu.

Lapid vo volebnej miestnosti označil utorok za „chvíľu pravdy pre Izrael“. „Nakoniec to všetko vyústi len do dvoch možností – buď bude pri moci silný Ješ Atid (jeho strana), alebo tú bude vláda temna, rasizmu a homofóbie,“ povedal s odkazom na možnosť ďalšej koalície vedenej Netanjahuom.

Ďalší politik, ktorý stojí o zmenu, je odpadlík od strany Likud Gideon Saar. „Voliť moju stranu je jediný spôsob, ako dosiahnuť zmeny. Jedine strana Nová nádej dovedie Izrael k lepšej budúcnosti,“ povedal.

Likud síce z volieb opakovane vychádza víťazne, avšak s ťažkosťami zostavuje koalíciu a vláda sa dlho neudrží pri moci. Netanjahu je tiež súdený za korupčné delikty a jeho kritici ho vinia, že krízu vyvoláva zámerne v snahe získať imunitu pred stíhaním.

Hlasovanie má skončiť v utorok o 21.00 h SEČ a hneď potom budú zverejnené odhady výsledkov na základe prieskumu vo volebných miestnostiach.

V Izraeli otvorili vyše 13 600 volebných miestností. Odovzdať svoj hlas môže každý občan, ktorý má v deň volieb 18 rokov a ktorého meno do 28. januára 2021 zahrnuli do registra občanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet