Na hlavný obsah

Bulharsko vyhostilo ruských diplomatov, Moskva hovorí o odvete

Rusko označilo rozhodnutie za neopodstatnené.

Bulharsko vyhostilo ruských diplomatov, Moskva hovorí o odvete
Na archívnej snímke sa ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) rozpráva s bulharským prezidentom Rumenom Radevom. Foto: TASR/AP

Bulharsko v pondelok (22. 3.) oznámilo, že vyhostilo dvoch ruských diplomatov. Stalo sa tak len niekoľko dní po tom, ako bulharské úrady odhalili a zadržali ďalšie osoby podozrivé zo špionáže v prospech Ruska.

Vo vyhlásení bulharského ministerstva zahraničných vecí sa uvádza, že Bulharsko označilo dvoch ruských diplomatov za persony non grata a dalo im 72 hodín na opustenie krajiny „pre ich aktivity nezlučiteľné s ich diplomatickým štatútom“.

Ruská strana označila rozhodnutie o vyhostení dvoch ruských diplomatov z Bulharska za neopodstatnené a deklarovala, že si vyhradzuje právo na odvetné opatrenia. Podľa agentúry Interfax to v pondelok uviedlo ruské veľvyslanectvo v Sofii. V jeho vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti sa píše, že „tento ďalší ničím neodôvodnený demarš bulharských úradov neprospeje nalaďovaniu konštruktívneho rusko-bulharského dialógu“.

Od októbra roku 2019 bulharské ministerstvo zahraničných vecí vyhostilo z krajiny šesť ruských diplomatov, posledného vlani v decembri. Všetci boli podozriví zo špionáže. Rusko reagovalo recipročnými opatreniami.

Ako v pondelok informovali tlačové agentúry, vojenský súd v Bulharsku rozhodol o väzobnom stíhaní piatich osôb podozrivých zo špionáže v prospech Ruska, ktoré boli zadržané minulý štvrtok (18. 3). Ide o ľudí z prostredia bulharských ozbrojených síl – v aktívnej službe alebo bývalých zamestnancov, ktorí mali prístup k utajovaným skutočnostiam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet