Na hlavný obsah

Kvietik zostáva na slobode, súd zamietol návrh na väzobné stíhanie

Rozhodnutie nie je právoplatné.

Kvietik zostáva na slobode, súd zamietol návrh na väzobné stíhanie
Na archívnej snímke eskorta privádza finančníka Martina Kvietika na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici 25. apríla 2020. Foto: TASR

Finančník Martin Kvietik, obvinený v kauze Dobytkár, nebude stíhaný väzobne. Rozhodol o tom v pondelok (15. 3.) sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Médiá o tom informoval jeho advokát Dušan Ivan.

Kvietik krátko po vyhlásení rozhodnutia opustil budovu ŠTS a na otázky novinárov nereagoval. „Po tom, čo rozhodol Najvyšší súd (NS) SR a prepustil Martina Kvietika z väzby, pominuli dôvody väzby, tak opätovné zadržanie môjho klienta a návrh na väzbu znamená, že by súd musel v tej istej veci rozhodnúť opätovne. To právny poriadok nedovoľuje. Nový skutok, pre ktorý bol môj klient obvinený, je súčasťou tzv. pokračovacieho deliktu, tým pádom ide stále o rozhodovanie v tej istej veci,“ vysvetlil obhajca.

Dodal, že on a jeho klient sa vzdali práva podať sťažnosť. Prokurátor podal sťažnosť, o ktorej rozhodne NS SR v utorok 23. marca. „Sudca pre prípravné konanie ŠTS rozhodol, že obvineného Martina Kvietika neberie do väzby a prepustil ho zo zadržania na slobodu. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal proti nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne NS SR,“ potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Kvietika vo štvrtok 11. marca po rozhodnutí NS SR prepustili z väzby v Leopoldove. Krátko po prepustení z väzby ho zadržali a obvinili v inej trestnej veci, než bol dovtedy väzobne stíhaný.

Nové obvinenie sa týka skutku ešte z roku 2017 a opiera sa o výpovede dvoch svedkov. Podľa mediálnych správ mal Kvietik prijať úplatok vo výške 180 000 eur za sprostredkovanie agrodotácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko