Na hlavný obsah

Matovičove vyjadrenie o Zakarpatskej Ukrajine je poľutovaniahodné, znie z Kyjeva

Minister zahraničných vecí Korčok sa Ukrajincom ospravedlnil.

Matovičove vyjadrenie o Zakarpatskej Ukrajine je poľutovaniahodné, znie z Kyjeva
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba označil žartovné vyjadrenie premiéra Igora Matoviča (OĽANO) o tom, že za ruskú vakcínu Sputnik V sľúbil Moskve Zakarpatskú Ukrajinu, za poľutovaniahodné.

„Nech ju vymení za niekoľko regiónov Slovenska. Je poľutovaniahodné, že predseda slovenskej vlády svojimi nekorektnými vyhláseniami kazí mimoriadne priateľské a úprimné vzťahy medzi Ukrajinou a Slovenskom,“ napísal Kuleba v stredu (3. 3.) na svojom twitterovom účte.

Matovič totiž v utorňajšej (2. 3.) relácii Rádia Expres na otázku, čo za nákup vakcíny Rusku sľúbil, so žartom odvetil: „Zakarpatskú Ukrajinu.“ K tomu následne dodal: „Nič som nesľuboval, len som sa snažil zabezpečiť vakcínu.“

Matovič sa o vtip na účet Ukrajiny pokúsil len niekoľko dní po siedmom výročí anexie polostrova Krym Ruskom. Podľa informácií, ktoré zverejnil Denník N, si Ukrajinci v stredu predvolali slovenského diplomata, aby mu odovzdali protestný demarš a ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny Matoviča vyzvalo, aby sa za svoj výrok oficiálne ospravedlnil.

Zakarpatská Ukrajina patrila ako Podkarpatská Rus k prvorepublikovému Československu, ale po druhej svetovej vojne ju krajina postúpila Sovietskemu zväzu. Dnes je súčasťou Ukrajiny.

Korčok sa ukrajinskému kolegovi ospravedlnil

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS) sa svojmu ukrajinskému rezortnému partnerovi Dmytrovi Kulebovi za Matovičove výroky ospravedlnil. Informoval o tom v stredu (3. 3.) večer na sociálnej sieti.

„Mrzí ma to o to viac, že sme len pred pár dňami mali v Kyjeve mimoriadne dobrý rozhovor ako ďalej rozvíjať naše vzťahy,“ napísal Korčok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko