Na hlavný obsah

Popradská nemocnica dostane štedrú dotáciu, nakúpi prístroje na boj s pandémiou

Nové vybavenie umožní aj rozšírenie operačných kapacít.

Popradská nemocnica dostane štedrú dotáciu, nakúpi prístroje na boj s pandémiou
Na snímke areál nemocnice v Poprade. Foto: TASR

Nemocnica v Poprade kúpi dva anestéziologické prístroje s monitoringom vitálnych funkcií a šesť intenzivistických lôžok určených pre pacientov so závažným priebehom ochorenia COVID-19. Využije na to dotáciu od samosprávy vo výške 100-tisíc eur, ktorú v stredu (10. 3.) schválili poslanci mestského zastupiteľstva. „Chceli sme, aby prístroje, ktoré kúpime, pomohli pacientom s ochorením COVID-19, ale aby to boli zároveň prístroje, ktoré pomôžu v prípade odznenia pandémie a vedeli by sme ich využiť aj v čase poskytovania štandardnej zdravotnej starostlivosti,“ uviedol generálny riaditeľ nemocnice Erik Chorvát. Financie vyčlenila samospráva z rezervného fondu.

Zvýšenie kvality starostlivosti

S návrhom poskytnúť dotáciu prišiel primátor Anton Danko (nezávislý). Mesto chce podľa neho takýmto spôsobom pomôcť v riešení dosahov pandémie ochorenia COVID–19 na prevádzku nemocnice v období mimoriadneho stavu. Obstaranie prístrojov súvisí so zriadením dvoch odizolovaných operačných sál určených pre pacientov s ochorením COVID-19 a prevenciou prípadného kríženia operatívy negatívnych a pozitívnych pacientov. Predpokladaná cena obstarania anestéziologických prístrojov je 81 000 eur.

Novoobstarané vybavenie v budúcnosti umožní rozšírenie operačných kapacít nemocnice, modernizáciu a nevyhnutnú obnovu prístrojového vybavenia. Zároveň zvýši kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti v popradskom regióne. Intenzivistické lôžka sú určené pre pacientov so závažným priebehom ochorenia COVID-19, ktorých zdravotný stav si vyžaduje hospitalizáciu na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Predpokladaná cena šiestich lôžok je 25 000 eur.

Problémom je aj nedostatok zdravotníkov

Popradský poslanec František Majerský (Za ľudí), ktorý je zároveň prezidentom Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov, podporil návrh. Podľa neho je však prístrojov v nemocnici dosť, najväčším problémom každej nemocnice je chýbajúci personál. Ako povedal, ak aj majú nemocnice dostatok prístrojov, nemá ich kto obsluhovať. Zároveň navrhol, či by samospráva nemohla navýšiť dotáciu o financie napríklad na zakúpenie kyslíkových generátorov.

„S čím sa naozaj aj v záchrannej službe stretávame je problém, že pacienti potrebujú dostať kyslík. Kyslíkové generátory však chýbajú,“ vysvetlil. Podľa jeho prieskumu sa cena tohto prístroja pohybuje od 900 eur do 2 000 eur. Primátor Danko však poukázal na to, že nemocnica si sama vybrala to, čo najviac potrebuje. „V rámci rozpočtových pravidiel môžeme schvaľovať dotáciu, nie konkrétny nákup prístroja. Je to v kompetencii nemocnice,“ doplnil viceprimátor Štefan Pčola.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny