Na hlavný obsah

Šipoš: OĽANO ukázalo sebareflexiu. Dohoda nebola o tom, kedy Krajčí odstúpi

Nerozumie, prečo SaS potrebuje ďalší čas na rozmyslenie.

Šipoš: OĽANO ukázalo sebareflexiu. Dohoda nebola o tom, kedy Krajčí odstúpi
Na snímke v popredí zľava Marek Krajčí, Igor Matovič a v pozadí ďalší predstavitelia hnutia OĽANO. Foto: TASR

Odstúpenie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího je dôkazom sebareflexie v hnutí OĽANO. V relácii Z prvej ruky na Rádiu Slovensko to vyhlásil predseda poslaneckého klubu a člen predsedníctva hnutia Michal Šipoš.

Demisiou ministra boli podľa Šipoša splnené požiadavky koaličných partnerov pre pokračovanie koalície. Situácia bola podľa neho postavená jasne. „Pani ministerka Kolíková (Za ľudí) povedala, že odíde z vlády, ak neodíde minister Krajčí a následne by odišli Za ľudí aj SaS.

Problém nevidí ani vo forme tlačovej konferencie, na ktorej premiér Igor Matovič vo štvrtok (11. 3.) označil Krajčího za „obeť pandémie“ a jeho odchod za „najabsurdnejší v dejinách“, pričom opakovane skritizoval správanie menších koaličných strán. Tiež oznámil, že Krajčí z postu odíde postupne a definitívne by ho mal opustiť až po tom, ako sa na Slovensku začne očkovať vakcínou Sputnik V. 

„Myslím si, že dôstojné odstúpenie ministra nemôže nikoho zaskočiť,“ reagoval Šipoš s tým, že Matovič povedal pravdu. Podľa vlastných slov nerozumie, prečo si koaličný partner potrebuje zobrať ďalší čas na rozmyslenie. Priznal, že koaličná dohoda nehovorila o tom, kedy by mal minister zdravotníctva podať demisiu. „Dohoda nebola o tom, za akých podmienok Marek Krajčí odstúpi. Nerozprávalo sa o tom, kedy odstúpi, dohoda znela, že odstúpi.“

O konkrétnych menách kandidátov na uvoľnenú ministerskú stoličku Šipoš hovoriť nechcel. „Ľudí je v hre viac. Bude to človek, ktorý bude kompetentný, bude bojovať proti korupcii a nebude pod vplyvom žiadnych finančných skupín a oligarchov.“ Dôležité podľa neho pri presadzovaní protipandemických opatrení bude, či bude mať nový šéf rezortu vo funkcii nielen podporu OĽANO, ale aj ďalších koaličných partnerov.

Podpredseda Hlasu-SD a poslanec národnej rady Erik Tomáš pripomenul, že predstavitelia niektorých strán (SaS a Za ľudí) minulý týždeň hovorili o zásadnej rekonštrukcii vlády až na úrovni predsedu vlády. „Naozaj stačí, aby odišiel pán Krajčí? Pán Krajčí mal odísť už dávno. Výmena jedného ministra neznamená žiadnu rekonštrukciu vlády. Ak pôvodne koaliční partneri žiadali hlavu premiéra a to sa nestalo, tak sa len potvrdilo to, čo sme od začiatku tvrdili, že išlo o trápne divadlo.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko