Na hlavný obsah

Sulík: Chceme, aby bola prezidentka pripravená, ak dajú demisiu naraz traja ministri

Ak premiér neodstúpi, SaS odchádza z vlády.

Sulík: Chceme, aby bola prezidentka pripravená, ak dajú demisiu naraz traja ministri
Na snímke zľava predseda SaS Richard Sulík a podpredseda SaS Branislav Gröhling sa rozprávajú s novinármi po stretnutí s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Foto: TASR

Na ťahu je teraz premiér Igor Matovič (OĽANO), v strane SaS budú na jeho rozhodnutie čakať najdlhšie do budúcej stredy (24. 3.). Vyhlásil to po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. S prezidentkou hovorili o situácii, ktorá môže vzniknúť po demisii troch členov vlády naraz.

„Teraz nebudem predbiehať, počkáme naňho a uvidíme. Pod Igorom Matovičom nebudeme ďalej vo vláde,“ vyhlásil Sulík s tým, že v prípade Matovičovho skoršieho definitívneho rozhodnutia o jeho zotrvaní na poste, podajú ministri za SaS demisiu aj skôr ako budúcu stredu.

„Včera sme mu dali úplne jasnú výzvu, takisto strana Za ľudí. On sa má teraz vyjadriť, ako sa rozhodol, či odstúpi a budeme pokračovať vo vláde, alebo bude hľadať nejaké krkolomné riešenia,“ skonštatoval Sulík s tým, že v parlamente je niekoľko poslancov, ktorí fungujú ako nezaradení, takže možnosťou je aj menšinová vláda. Sulík dodal, že aktuálne stanovisko premiéra nepoznajú.

S prezidentkou prebrali aj to, ako bude prebiehať prípadný proces podávania demisie. „Nechceme, aby v prípade, že odídu naraz traja ministri, s tým nebol zbytočne veľký problém,“ uviedol.

Potvrdil, že požiadal šéfa poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša o stretnutie s poslancami ich parlamentného klubu. Na jeho reakciu čaká. „My nebudeme pod Igorom Matovičom spolu vo vláde, lebo sa stávame spoluzodpovední za katastrofálne vedenie vlády,“ zdôraznil Sulík.

Vláda by mala klasicky rokovať už v stredu (17. 3.). „Nemôžeme všetko odložiť bokom. Máme vládnu krízu, ale niektoré veci nepočkajú a musíme konať,“ uviedol. „Rozhodnutia vlády sú dôležité najmä pre núdzový stav, ktorý sa čoskoro končí,“ avizoval. Zároveň vyhlásil, že sa vláda nesmie schváliť tvrdý lockdown, pretože „to by bola katastrofa pre našu ekonomiku“. Reagoval tak na možnosť úplného zatvorenia ekonomiky, o ktorej sa hovorilo v prípade nepriaznivej epidemickej situácie. Pozvánku na rokovanie vlády zatiaľ nedostali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko