Na hlavný obsah

Nemecko obmedzilo vakcínovanie AstraZenecou, prezident sa ňou nechal zaočkovať

Občanom odkázal, že tejto látke dôveruje.

Nemecko obmedzilo vakcínovanie AstraZenecou, prezident sa ňou nechal zaočkovať
Na snímke nemecký federálny prezident Frank-Walter Steinmeier. Foto: TASR/AP

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier dostal vo štvrtok (1. 4.) prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca, oznámil jeho úrad. Stalo sa tak dva dni po tom, čo v Nemecku preventívne pozastavili očkovanie touto vakcínou u osôb mladších ako 60 rokov.

„Dôverujem vakcínam povoleným v Nemecku… Očkovanie je rozhodujúcim krokom na ceste von z pandémie. Využite dostupné príležitosti. Pripojte sa!“ uviedol 65-ročný Steinmeier vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Nemecké ministerstvo zdravotníctva v utorok (30. 3.) preventívne pozastavilo očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vakcínou od spoločnosti AstraZeneca u osôb mladších ako 60 rokov pre podozrenia z jej možných vedľajších účinkov. Konkrétne tvorby krvných zrazenín.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn a predstavitelia spolkových krajín jednomyseľne súhlasili, že táto očkovacia látka sa bude v Nemecku podávať len osobám starším ako 60 rokov. Mladší ľudia sa ňou môžu zaočkovať po dohode s lekárom v prípade, že patria do skupiny osôb, ktorým hrozí vážny priebeh choroby COVID-19.

Kancelárka Angela Merkelová, ktorá má 66 rokov, tento týždeň uviedla, že je pripravená dať sa zaočkovať vakcínou od AstraZenecy. Zatiaľ však nie je známe, či a kedy sa tak stane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet