Na hlavný obsah

New York plánuje od júla uvoľniť všetky protipandemické opatrenia

Za priaznivú situáciu mesto vďačí aj postupujúcej vakcinácii.

New York plánuje od júla uvoľniť všetky protipandemické opatrenia
Na snímke pohľad na Brooklynský most v New Yorku. Foto: TASR/AP

Vedenie mesta New York plánuje 1. júla odvolať všetky protiepidemické obmedzenia platiace v pohostinstve, kultúre a podnikaní všeobecne. Vo vysielaní televízie MSNBC to vo štvrtok (29. 4.) povedal starosta Bill de Blasio. Nevylúčil, že by do veci ešte mohli zasiahnuť federálne alebo štátne úrady, New York je ale podľa neho na letné uvoľnenie karanténneho režimu pripravený.

„Naším plánom je 1. júla naplno otvoriť New York City,“ povedal de Blasio. „Sme pripravení na otvorenie obchodov, na otvorenie podnikov, kancelárií, divadiel, v plnej sile,“ pokračoval starosta vyše osemmiliónového mesta, ktoré eviduje vyše 30 000 úmrtí spojených s covidom.

Na archívnej snímke z 12. apríla 2021 starosta New Yorku Bill de Blasio reční na námestí Times Square po otvorení vakcinačného centra proti ochoreniu COVID-19 v New Yorku.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

V celom štáte New York podľa denníka The New York Times aktuálne platia limity ohľadom počtu ľudí v podnikoch, kanceláriách či na štadiónoch. Podľa de Blasia úvahy o povolení ekonomických a spoločenských aktivít v plnom rozsahu umožňuje postup vakcinačnej kampane, pri ktorej bolo údajne v meste podaných vyše šesť miliónov dávok. V rôznych častiach najľudnatejšieho amerického mesta bolo tento týždeň celkovo zaočkovaných 31 až 44 percent dospelých obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet