Na hlavný obsah

Prezidentka sa zaujímala o pripravenosť armády a zabezpečenie muničných skladov

Na stretnutie si pozvala ministra obrany a náčelníka generálneho štábu.

Prezidentka sa zaujímala o pripravenosť armády a zabezpečenie muničných skladov
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová (uprostred) s ministrom obrany Jaroslavom Naďom a náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Danielom Zmekom. Foto: FB/Zuzana Čaputová

Ozbrojené sily Slovenskej republiky sa aj počas pandémie podarilo udržať v operačnej pripravenosti. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová po stretnutí s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Danielom Zmekom a s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO). Hlava štátu sa zaujímala aj o zabezpečenie slovenských muničných skladov. Informovala o tom v utorok (20 .4.) na sociálnej sieti.

Hlavná veliteľka ozbrojených síl sa poďakovala vojakom za ich pomoc a nasadenie v boji proti pandémii. Zdôraznila však, že je potrebné, aby ozbrojené sily prešli z plnenia asistenčných úloh do režimu prípravy a výcviku, vrátane medzinárodných cvičení.

„Oceňujem, že naši vojaci a vojačky neustále dokazujú svoju pripravenosť na riešenie rôznych krízových situácií a pomoci občanom. Môže však nastať situácia, keď Slovenská republika bude musieť čeliť komplexnejšej výzve, alebo viacerým krízam súčasne, a preto som na stretnutí otvorila otázku budovania väčšej pripravenosti Slovenskej republiky riešiť krízové situácie nevojenského charakteru aj bez ozbrojených síl,“ uviedla prezidentka.

V súvislosti s výbuchom muničných skladov v českých Vrběticiach, do ktorého boli v roku 2014 zrejme zapojení ruskí agenti, sa zaujímala aj o stav zabezpečenia muničných skladov na našom území. „Dostala som uistenie, že ich ochrane venuje armáda zvýšenú pozornosť.“

Obavy v ozbrojených silách podľa prezidentky vyvoláva nárast vojenskej prítomnosti ruských vojsk na ukrajinsko-ruských hraniciach. „Všetci spolu sme sa zhodli, že takéto narastanie vojenskej prítomnosti na východnej hranici Ukrajiny je neštandardné a prispieva k nestabilite na Ukrajine aj v celom našom regióne. Pre nás je mimoriadne dôležité, aby bezpečnostné prostredie Ukrajiny bolo pokojné, stabilné a predpokladateľné,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko