Na hlavný obsah

Turecká delegácia navštívi Egypt, napätie medzi krajinami sa uvoľňuje

Stále je ale medzi nimi viacero sporných bodov.

Turecká delegácia navštívi Egypt, napätie medzi krajinami sa uvoľňuje
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan rozpráva po zasadnutí vládneho kabinetu v Ankare 17. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Turecko vyšle do Egypta začiatkom mája delegáciu vedenú námestníkom ministra zahraničných vecí. Vo štvrtok (15. 4.) to oznámil podľa agentúry Reuters šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu. Napätie vo vzťahoch oboch krajín sa po niekoľkých rokoch začalo uvoľňovať len minulý mesiac.

Ankara podľa agentúry AFP už niekoľko mesiacov vyvíja značnú snahu o opätovné nadviazanie kontaktov s Káhirou, ktoré boli prerušené v roku 2013. K prerušeniu došlo po tom, ako v Káhire armáda zvrhla egyptského prezidenta Muhammada Mursího, ktorý bol prepojený s Moslimským bratstvom a mal tureckú podporu.

Egypt ešte nepovažuje diplomatické vzťahy za obnovené

V marci tohto roku turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ohlásil obnovu diplomatických stykov, keď turecká rozviedka kontaktovala egyptskú službu. Egyptská štátna tlačová agentúra však vtedy napísala, že tieto kontakty sa zatiaľ za diplomatickú komunikáciu považovať nedajú. V stredu potom Čavušoglu hovoril o začiatku novej éry turecko-egyptských vzťahov.

Čavušoglu v rozhovore s tureckou stanicou NTV uviedol, že Káhira pozvala tureckú delegáciu do Egypta na návštevu v prvom májovom týždni, aby obe strany mohli prerokovať možnosti normalizácie svojich vzťahov. Minister doplnil, že po týchto rozhovoroch sa uskutoční stretnutie s jeho egyptským náprotivkom Samím Šukrím.

Sporia sa o vplyv v Stredozemnom mori aj vojnu v Sýrii

Obe krajiny majú vo vzájomných vzťahoch niekoľko sporných bodov. Ide napríklad o vymedzenie námorných ekonomických zón v Stredozemnom mori. V tejto oblasti Egypt v posledných mesiacoch nadviazal spoluprácu s Gréckom a Cyprom, ktoré sa dlhodobo vymedzujú proti tureckým nárokom. Egypt tiež kritizuje turecké počínanie v Sýrii a obe krajiny podporujú odlišné frakcie v Líbyi.

AFP vidí za tureckou snahou o nadviazanie kontaktov s Egyptom potrebu vystúpiť z diplomatickej izolácie v regióne východnej časti Stredozemného mora. K uvoľňovaniu napätia medzi Ankarou a Káhirou dochádza v rovnakom čase, keď sa tiež obnovujú diplomatické vzťahy medzi Egyptom a Katarom, hlavným tureckým spojencom v regióne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet