Na hlavný obsah

Európska únia chce zlepšiť svoje vzťahy s Tureckom

Lídri Únie sa stretnú s tureckým prezidentom Erdoganom.

Európska únia chce zlepšiť svoje vzťahy s Tureckom
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (vpravo) a predseda Európskej rady Charles Michel sa zdravia lakťami pred videokonferenciou, na ktorej budú viesť rozhovory s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom v Bruseli v piatok 19. marca 2021. Foto: TASR/AP

Predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vycestujú na budúci týždeň do Turecka. V rámci snahy o zlepšenie vzťahov sa v Ankare stretnú s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. V pondelok (29. 3.) to oznámil Michelov hovorca.

Návšteva nadväzuje na videosamit, pri ktorom sa lídri členských štátov dohodli na posilnení obchodných väzieb s Tureckom, avšak zároveň ponechali otvorenú možnosť ďalších sankcií, ak Ankara zmení svoj súčasný ústretový prístup k EÚ.

Obaja lídri európskych inštitúcií sa o možnosti návštevy rozprávali s tureckým lídrom počas videokonferencie v polovici marca. Podľa Michelovho hovorcu Barenda Leytsa odídu do Ankary v utorok 6. apríla. Ďalšie podrobnosti zatiaľ Brusel nezverejnil.

Turecko sa musí vyhnúť provokáciám v Stredomorí

Prezidenti a premiéri členských krajín sa minulý štvrtok (25. 3.) zhodli na tom, že ak sa bude Turecko naďalej správať k celému európskemu bloku ústretovo ako v posledných mesiacoch, môže dôjsť napríklad k rozšíreniu colnej únie či uľahčeniu ciest tureckých občanov do Európy.

Ak však napríklad Ankara obnoví prieskum ťažby vo východnom Stredozemí či provokácie spojené s Cyprom, EÚ môže obnoviť odložené rozširovanie sankcií, čo vo svojom vystúpené po samite lídrov potvrdila aj šéfka EK Von der Leyenová.

Erdogan je od nového roka ústretovejší

Vzťahy medzi Úniou a vplyvnou osemdesiatmiliónovou krajinou dlhé roky oficiálne usilujúcou o členstvo sa zhoršili vlani najmä pre spomínaný prieskum ťažby blízko brehov Cypru a gréckych ostrovov. Oba dotknuté členské štáty označovali tieto prieskumy za zásah do svojej suverenity. Erdogan, ktorý vlani opakovane volil na adresu Únie ostré slová, však tento rok prišiel s výrazne ústretovejšou rétorikou a jeho krajina väčšinu aktivít v spornej oblasti ukončila.

Lídri únie však popri snahe o zlepšenie vzťahov či rozšírenie migračnej dohody hovoria aj o otázke ľudských práv, v ktorých dodržiavaní má podľa nich Turecko problémy. Kritizovali napríklad turecké odstúpenie od istanbulského dohovoru o boji proti násiliu na ženách či návrh zakázať jednu z tureckých opozičných strán, ktorej líder bol minulý týždeň odsúdený za urážku prezidenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet