Na hlavný obsah

Žilinka nevyhovel návrhu Haščáka

Domáhal sa vylúčenia prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry z úkonov trestného konania.

Žilinka nevyhovel návrhu Haščáka
Na snímke generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: TASR

Generálny prokurátor Maroš Žilinka nevyhovel návrhu obvineného Jaroslava Haščáka na vylúčenie dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) z vykonávania úkonov trestného konania. RTVS o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

„Generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka dňa 11. mája 2021 nevyhovel návrhu obvineného Mgr. J. H., trestne stíhaného pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločin podplácania, ktorým sa domáhal zrušenia právoplatných rozhodnutí prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry o nevylúčení dozorového prokurátora z vykonávania úkonov trestného konania,“ uviedol hovorca.

Doplnil, že generálny prokurátor nezistil dôvody na zrušenie napadnutých právoplatných rozhodnutí, keď dospel k záveru, že „namietaný vzťah dozorujúceho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry k obhajcom obvineného nie je takého charakteru a intenzity, aby bol spôsobilý vyvolať dôvodné pochybnosti o jeho nezaujatosti a odôvodniť tak jeho vylúčenie z vykonávania úkonov trestného konania.“

„V rozhodnutiach o nevylúčení prokurátora z vykonávania úkonov trestného konania nebolo zistené porušenie zákona v prospech či neprospech obvineného Mgr. J. H. a ani jeho zákonných práv,“ uzavrel hovorca.

Spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka policajný vyšetrovateľ obvinil z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Následne sa Haščák vzdal všetkých výkonných funkcií v Pente. Polícia vzniesla obvinenia, ktoré majú súvisieť s kauzou Gorila, celkovo voči trom osobám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko