Na hlavný obsah

Čína varuje štáty G7: Malé skupiny krajín nevládnu svetu

Veľká sedmička chce čo najlepšie čeliť čínskemu vplyvu.

Čína varuje štáty G7: Malé skupiny krajín nevládnu svetu
47. samit G7 v letovisku Carbis Bay v britskom Corwalle. Zľava: kanadský premiér Justin Trudeau, predseda Európskej rady Charles Michell, americký prezident Joe Biden, japonský premiér Jošide Suga, britský premiér Boris Johnson, mierne za ním taliansky premiér Mario Draghi, francúzsky prezident Emmanuel Macron, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a nemecká kancelárka Angela Merkelová. (11. júna 2021) Foto: SITA/AP

Malé skupiny krajín nevládnu svetu, tie časy sú dávno preč, varoval štáty skupiny G7 hovorca čínskeho veľvyslanectva v Londýne. Ekonomicky silné krajiny G7 sa budú v nedeľu (13. 6.) snažiť zaujať jednotnú pozíciu voči Číne.

Stane sa tak na v nedeľu končiacom trojdňovom stretnutí v britskom Cornwalle. Množstvom krokov a iniciatív chcú čo najlepšie čeliť čínskemu vplyvu.

„Všetky krajiny sú si rovné“

„Časy, keď globálne rozhodnutie diktovala malá skupina krajín, sú dávno preč,“ uviedol hovorca veľvyslanectva. „Vždy sme verili, že krajiny, veľké aj malé, silné alebo slabé, chudobné alebo bohaté, sú si rovné a že svetové záležitosti by sa mali riešiť rozhovormi medzi všetkými krajinami,“ dodal.

Na podnet amerického prezidenta Joea Bidena sa lídri v sobotu (12. 6.) dohodli na nákladnom pláne podpory rozvoja infraštruktúry chudobných krajín.

Konkurencia pre Hodvábnu cestu

Agentúra Reuters k tomu napísala, že iniciatíva Vybudujme spolu lepší svet (B3W – Build Back Better World) je snahou obmedziť rastúci vplyv Číny a konkurenciou novej Hodvábnej cesty, ktorú pred ôsmimi rokmi ohlásil čínsky prezident Si Ťin-pching.

Svoje odhodlanie čeliť čínskemu vplyvu v rozvojovom svete plánujú štáty skupiny dať najavo tiež výrazným sľubom dodania vakcín proti chorobe covid-19 chudobným štátom.

Spojené štáty chcú na samite presvedčiť ostatných členov G7 k prijatiu konkrétneho stanoviska k nútenej práci v čínskej provincii Sin-ťiang, kde žije menšina moslimských Ujgurov. Podľa agentúry AP ale zatiaľ v tomto nepanuje zhoda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet