Na hlavný obsah

Macron o Bidenovi: Je skvelé mať prezidenta USA, ktorý má záujem o spoluprácu

EÚ je chrbtovou kosťou NATO, povedal Biden.

Macron o Bidenovi: Je skvelé mať prezidenta USA, ktorý má záujem o spoluprácu
Na snímke zľava prezident Francúzska Emmanuel Macron a hlava Spojených štátov Joe Biden. Foto: SITA/AP

Európska únia je neskutočne silná a životom pulzujúca organizácia, povedal podľa Reuters americký prezident Joe Biden v sobotu (12. 6.) na samite krajín skupiny G7 v juhozápadnom Anglicku.

Jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron pri rozhovore s ním na oplátku ocenil súčasné smerovanie USA a vyzdvihol Bidenovu ochotu spolupracovať na medzinárodnej úrovni.

„Domnievam sa, že Európska únia je neskutočne silná a pulzujúca entita, ktorá veľkou mierou prispieva k schopnosti západnej Európy reagovať na ekonomické problémy a je chrbtovou kosťou a oporou NATO,“ vyhlásil Biden pri bilaterálnom rokovaní so svojím francúzskym náprotivkom.

Vrcholná schôdzka aliancie pritom čaká šéfa Bieleho domu v Bruseli hneď v pondelok (14. 6.), o deň neskôr bude rokovať so šéfmi inštitúcií EÚ.

Biden a Macron na samite v Carbis Bay spolu s ďalšími predstaviteľmi ekonomicky silných krajín G7 rokujú o pandémii koronavírusu, životnom prostredí, bezpečnosti, vzťahoch s Čínou a ekonomických témach.

Jeden z prítomných reportérov sa ho opýtal, či sú podľa neho „USA späť“, na čo šéf Bieleho domu reagoval stimulom, aby otázku odpovedal Macron. „Áno, určite,“ odpovedal francúzsky prezident. „Je skvelé mať amerického prezidenta, ktorý má veľký záujem o spoluprácu,“ pokračoval.

Predošlý americký prezident Donald Trump vo vzťahoch so spojencami NATO volil súťaživý prístup, pripomenula agentúra AP. Biden ale podľa Macrona dal najavo, že partnerstvo je kľúčové pre úspešné vedenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet