Na hlavný obsah

Sucho v Kalifornii pomohlo vyriešiť 56 rokov nevyjasnenú haváriu lietadla

To za doteraz nevyjasnených okolností zmizlo v roku 1965.

Sucho v Kalifornii pomohlo vyriešiť 56 rokov nevyjasnenú haváriu lietadla
Opustená rampa na spustenie člna leží ďaleko od ustúpených vôd pri suchom zasiahnutom jazere Folsom v Kalifornii. Foto: SITA/AP

Kaliforniu trápi sucho, pre ktoré výrazne klesajú hladiny tamojších jazier. Vďaka úbytku vody v jazere Folsom blízko štátneho hlavného mesta Sacramento sa však podarilo objaviť vrak lietadla, ktoré tam podľa expertov zrejme dopadlo pri doteraz nevyjasnenej havárii v 60. rokoch minulého storočia. Informoval o tom server BBC.

Súkromná spoločnosť vykonávala v jazere podvodný prieskum, pri ktorom neďaleko najhlbšieho miesta v jazere narazila na vrak malého motorového lietadla. Nízka hladina vody umožnila vyhotoviť snímky vrtule a chrbta lietadla.

„Videl som niečo, čo nebolo normálne,“ povedal miestnej spravodajskej stanici zamestnanec firmy. Na neznámy objekt pracovníci najprv narazili pri využití sonaru.

Pátranie ukončili v roku 2014

Nájdený stroj zodpovedá popisu lietadla Piper Comanche 250, ktoré sa v oblasti stratilo na začiatku roku 1965. Pri nehode zomreli všetci štyria ľudia na palube. Telo pilota sa podarilo nájsť, ostatky troch cestujúcich však úrady nikdy nenašli, hoci pátranie oficiálne pokračovalo až do roku 2014.

Miestna polícia teraz musí rozhodnúť, či nechá vrak z dna jazera vyzdvihnúť. Médiám však oznámila, že kvôli nálezu nezahájila žiadne vyšetrovanie.

Hladina jazera Folsom sa teraz v dôsledku dlhotrvajúceho sucha nachádza na 38 percentách normálnej kapacity. Guvernér Kalifornie Gavin Newsom minulý týždeň pre nedostatok vody vyhlásil stav núdze v 41 z celkových 58 okresov v štáte, vrátane troch, ktoré obklopujú jazero Folsom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet