Na hlavný obsah

Ruské záznamy o covide nesedia. Štatistický úrad hlási dvakrát viac úmrtí než vláda

Podľa neho zomrelo v Rusku na covid vyše 360 000 ľudí.

Ruské záznamy o covide nesedia. Štatistický úrad hlási dvakrát viac úmrtí než vláda
Na snímke sa mladá žena pozerá do zrkadla a upravuje si vlasy na moskovskom Červenom námestí v Moskve. Foto: TASR/AP

V Rusku v júli zomrelo 50 421 ľudí s covidom, čo je výrazne viac ako predchádzajúci mesiac, keď podľa najnovších údajov zomrelo 27 443 osôb po infekcii koronavírusom. Podľa agentúry Interfax to uviedol ruský štatistický úrad Rosstat.

Za obdobie od apríla 2020 do tohtoročného júla úrad tiež eviduje zhruba 365 000 úmrtí v krajine, napísala agentúra Reuters. Najviac úmrtí pritom podľa neho zatiaľ pripadá práve na júl.

Rusko už nejaký čas vedie dve štatistiky úmrtí na covid. Bilancia Rosstatu je výrazne vyššia ako tá, ktorú udáva ruský operatívny štáb pre boj s koronavírusom. Ten aktuálne uvádza 180 041 obetí koronavírusu, teda asi o polovicu menej ako Rosstat.

Rozdiel v bilanciách ruské úrady vysvetľujú tým, že Rosstat na rozdiel od operačného štábu do svojich štatistík zahŕňa aj osoby, u ktorých sa koronavírus preukázal až posmrtne.

V júli bol covid hlavnou príčinou smrti v 44 128 prípadoch, hoci u 5 206 z nich je potrebné vykonať ďalšie analýzy, uvádza Rosstat. V ostatných 6 293 covid diagnostikovali ako sprievodné ochorenie.

Epidémia v Rusku vrcholila v júli, teraz sa denné prírastky infekcií ochorenia COVID-19 pohybujú okolo 20 000. Tento mesiac však prvýkrát počas pandémie ruské úrady niekoľkokrát hlásili vyše 800 úmrtí denne. Moskva pripisuje epidemickú situáciu v krajine šíreniu nákazlivejšieho variantu delta a nízkemu záujmu o očkovanie.

Ruská vicepremiérka Taťjana Golikovová v sobotu podľa agentúry TASS oznámila, že v Rusku, ktoré má asi 146 miliónov obyvateľov, dostalo aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu vyše 44 milióna ľudí a viac ako 37 miliónov z nich sa nechalo zaočkovať úplne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet