Na hlavný obsah

Talianska vláda zvažuje zaviesť povinné očkovanie proti covidu

Odporcovia hrozia protestami.

Talianska vláda zvažuje zaviesť povinné očkovanie proti covidu
Na snímke veľkokapacitné očkovacie centrum v talianskom Ríme. Foto: TASR/AP

Talianska vláda zváži možnosť zaviesť povinné očkovanie proti covidu, ak do začiatku jesene nebude zaočkovaných minimálne 80 percent občanov. V rozhovore s denníkom La Repubblica to povedala ministerka pre záležitosti regiónov Mariastella Gelminiová. Podľa nej bude potrebné toto opatrenie zaviesť aspoň pre zamestnancov verejnej správy.

Za sprísnenie podmienok na vydávanie covidových certifikátov sa podľa agentúry DPA vyslovil aj poradca talianskeho ministerstva zdravotníctva Walter Ricciardi. Myslí si, že by doklad mali dostávať len zaočkovaní ľudia a tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19.

Teraz majú na dokument právo aj ľudia, ktorí sa preukážu negatívnym PCR testom nie starším ako 48 hodín. „Umožní nám to prinútiť viac ľudí nechať sa zaočkovať,“ povedal Ricciardi.

„Ťažko si predstaviť, že bude koronavírus zlikvidovaný ako kiahne. Cieľom je skôr dosiahnuť menší prenos, menší počet prípadov. To sa dá dosiahnuť po zaočkovaní 95 % populácie,“ dodal poradca, ktorý presadzuje, aby do očkovania zahrnuli aj deti.

V 60-miliónovom Taliansku je podľa prehľadu na webe Our World in Data plne imunizovaných vyše 36 miliónov ľudí, teda asi 60 percent občanov.

Vo viacerých talianskych mestách sa v sobotu (28. 8.) konali protesty proti ďalšiemu rozširovaniu epidemických opatrení. Tisíce ľudí sa zúčastnili demonštrácií v Ríme, Turíne, Miláne, Bologni či Neapole.

Na stredu (1. 9.) zvolali odporcovia očkovania protesty na 54 talianskych vlakových staniciach. Chcú poukázať na novú požiadavku, aby sa potvrdením o bezinfekčnosti museli ľudia preukazovať aj na diaľkových vlakových trasách. Organizátori pohrozili, že zablokujú železničnú dopravu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet