Na hlavný obsah

Taliban pátra po ľuďoch, ktorí spolupracovali so Západom, píšu New York Times

Radikáli majú konať v rozpore so svojimi vyhláseniami.

Taliban pátra po ľuďoch, ktorí spolupracovali so Západom, píšu New York Times
Na ilustračnej snímke bojovníci Talibanu hliadkujúci v Kábule. Foto: TASR/AP

Radikálne hnutie Taliban zintenzívnilo pátranie po Afgancoch, ktorí v ostatných dvoch desiatkach rokov spolupracovali so silami Severoatlantickej aliancie (NATO), Spojených štátov alebo západnými diplomatmi. Radikáli ich zatýkajú či sa vyhrážajú smrťou či zatknutím ich blízkym.

Uvádza sa to v neverejnom internom dokumente spísanom pre OSN, informoval vo štvrtok (19. 8.) denník The New York Times. Upozornil tiež, že správy o prenasledovaní Afgancov, ktorí pracovali pre západné krajiny či organizácie, sa množia napriek opakovaným ubezpečeniam Talibanu, že sa týmto ľuďom nebude nijako mstiť.

V hľadáčiku majú konkrétne osoby

V dokumente stojí, že ozbrojenci Talibanu chodia od domu k domu a pátrajú po konkrétnych osobách. Vyhrážajú sa pritom, že ak sa hľadaní dobrovoľne nevzdajú, čaká ich rodiny odplata. V ohrození sú podľa správy najmä členovia afganskej armády, polícia a pracovníci rozviedok.

Správa obsahuje napríklad reprodukovaný list zo 16. augusta adresovaný agentovi z protiteroristickej jednotky, ktorý spolupracoval aj s britskými a americkými silami a teraz sa skrýva. List ho vyzýva, aby sa hlásil na talibanských úradoch. Ak tak neurobí, dostane sa jeho rodine zaobchádzanie „podľa práva šaría“.

Taliban opakovane uisťoval Afgancov

Vedenie Talibanu v uplynulých dňoch opakovane uisťovalo, že obyvatelia krajiny môžu zostať v pokoji, a že žiadne nebezpečenstvo nehrozí ženám, diplomatom ani príslušníkom ozbrojených zložiek.

Vyhlásenie však vzhľadom na skúsenosti s krutým režimom islamistov, keď krajine vládli päť rokov, než ich zahraničná intervencia v roku 2001 zbavila moci, vzbudzuje skôr skepsu. Západné krajiny sa pokúšajú z Afganistanu evakuovať nielen svojich občanov, ale aj afganských spolupracovníkov, ktorí sú podľa nich v ohrození.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet