Na hlavný obsah

Brit ako 81-ročný chodí po horách, aby pomáhal ľuďom s Alzheimerom

Inšpirovala ho choroba jeho manželky.

Nick Gardner chodí po horách a pomáha tým nielen sebe, ale aj iným. Zbiera peniaze pre charitatívne organizácie, ktoré pomáhajú ľuďom s Alzheimerovou chorobou a osteoporózou.

Väčšina finančných darov je od ľudí, ktorých stretol počas horských túr. V jeseni svojho života sa vybral prekonávať vrchy v Škótsku. K tomuto výkonu ho inšpirovala ťažká choroba jeho manželky.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Gardner má 81 rokov. Pred dvadsiatimi rokmi sa spolu s manželkou presťahoval z anglického predmestia do odľahlej škótskej vysočiny. Žili šťastne v lone nádhernej prírody, až kým jeho pani v roku 2017 nediagnistikovali Alzheimera.

Janet, bývalá učiteľka, okrem toho trpí osteoporózou, a preto potrebuje 24-hodinovú starostlivosť v nemocnici. Nick sa bez manželky, s ktorou bol každý deň, vybral do hôr, aby zvládol život v samote.

„Rozhodol som sa zdolať všetky škótske vrchy, ktoré sú vyššie ako 900 metrov nad morom. Sú to tzv. hory Munro. Rozhodol som sa prijať túto výzvu, aby som sa preorientoval na iný cieľ. Muselo to byť niečo na dlhé lakte,“ hovorí Gardner.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet