Na hlavný obsah

Britská kráľovná odmietla ocenenie pre ľudí s veľkými zásluhami v pokročilom veku

Ste takí starí, ako sa sami cítite, tvrdí Alžbeta II.

Britská kráľovná odmietla ocenenie pre ľudí s veľkými zásluhami v pokročilom veku
Britská kráľovná Alžbeta II. Foto: SITA/AP

Britská kráľovná Alžbeta II., ktorá tento rok oslávila 95. narodeniny, za svoj život dostala veľa ocenení, to pre ľudí v veľkými zásluhami v pokročilom veku ale odmietla. Vysvetlila, že každý je taký starý, ako sa sám cíti, napísal v utorok (19. 10.) na svojom webe britský denník The Guardian.

Herec, moderátor a bývalý politik Gyles Brandreth, ktorý výboru udeľujúcemu ocenenie Oldie of the Year predsedá, usúdil, že kráľovná by si túto cenu viac ako zaslúžila. Budúci rok vo februári to bude 70 rokov, čo sa panovníčka ujala vlády. Výbor ju chcel oceniť tiež za úlohu, ktorú zohrala počas pandémie koronavírusu.

Ocenenie dostávajú zástupcovia staršej generácie, ktorí sa svojou prácou mimoriadne zaslúžili o prospech spoločnosti. Avšak v novembrovom vydaní časopisu Oldie tajomník Alžbety II. napísal, že „Jej Veličenstvo sa domnieva, že ste takí starí, ako sa sami cítite, a kráľovná preto nie je presvedčená, že spĺňa potrebné kritériá, aby mohla cenu prijať, a dúfa, že nájdete vhodnejšieho laureáta“.

Za ostatných 29 rokov, čo sa cena udeľuje, ju dostali nositelia Nobelovej ceny, zaslúžilí športovci či sociálna pracovníčka. Nositeľom tohto ocenenia je napríklad bývalý britský premiér John Major, americká filmová herečka Olivia de Havillandová alebo maliar David Hockney.

Kráľovnin manžel, princ Philip, ktorý tento rok na jar zomrel, ocenenie Oldie of the Year dostal v roku 2011 pri príležitosti svojich 90. narodenín. „Človeku nič nepozdvihne náladu viac, ako keď sa mu pripomína, že roky ubehajú, a to čím ďalej rýchlejšie,“ napísal vojvoda z Edinburghu v ďakovnom liste. „Ale je milé, že si niekto spomenie,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet