Na hlavný obsah

Izraelský potápač objavil na dne mora meč križiackeho rytiera starý 900 rokov

Vzácny artefakt má čepeľ dlhú jeden meter.

Izraelský potápač Šlomi Kacim našiel cez víkend pri potápaní pri izraelskom pobreží meč starý 900 rokov. Informovala o tom v pondelok (18. 10.) izraelská agentúra pre staré pamiatky (IAA), citovala denník The Jerusalem Post.

Kacín spozoroval na dne predmety ako úlomky keramiky a kamenných i kovových kotiev. Medzi nimi ležal meč s metrovou čepeľou a tridsaťcentimetrovou rukoväťou. Na povrch dna sa dostal zrejme presunom piesku. Keďže sa Kacin bál, že by sedimenty zbraň mohli znovu zakryť, vyzdvihol ju a obrátil sa na IAA. Meč je síce pokrytý nánosom, ale zistilo sa, že je pravdepodobne zo železa.

„Meč, ktorý sa uchoval vo výbornom stave, je krásny a vzácny nález a zjavne patril nejakému križiackemu rytierovi,“ uviedol Nir Distelfeld z IAA. Riaditeľ agentúry Eli Escosido povedal, že „keď bude meč očistený a keď ho pozrú vedci v laboratóriu, vystavia ho,, aby ho mohla uvidieť verejnosť“.

Kobi Šarvit, ktorý vedie oddelenie morskej archeológie, vysvetlil, že nález je z pobrežia pod pohorím Karmel, teda z miesta, ktoré oddávna ľudia využívali ako prirodzené kotvisko, pretože chránilo lode pred búrkou. „Tunajšie podmienky sem lákali obchodné lode po stáročia. Je tu veľa archeologických nálezov a nedávno nájdený meč je jedným z nich,“ povedal Šarvit.

IAA sa o miesto, kde ležal meč, zaujíma od júna. Ukazuje sa, že sem lode priplávali už vyše 4 000 rokov a používali ho ako prirodzené kotvisko. Nález meča znamená, že takto bolo používané ešte pred 900 rokmi. Predmety ale často zakryje piesok prevaľujúci sa na dne.

„Aj najslabšia búrka piesok presunie, takže sa odhalí určitá časť dna a iná sa zase zakryje,“ povedal Šarvit. Podľa neho medzi Izraelčanmi začína byť čoraz viac fanúšikov potápania, takže sa postupne nachádza viac predmetov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet