Na hlavný obsah

Pre silný vietor v Austrálii zostalo bez elektriny takmer pol milióna domácností

Vietor dosahoval rýchlosť až 165 kilometrov za hodinu.

Pre silný vietor v Austrálii zostalo bez elektriny takmer pol milióna domácností
Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Viac ako 450 000 domácností sa ocitlo bez elektrickej energie v austrálskom meste Melbourne a v štáte Viktória po tom, ako silný vietor strhával strechy, vyvracal stromy a poškodil vedenie vysokého napätia. Informovala o tom agentúra AP.

Energetická firma AEMO oznámila, že škody sú vážne, a že časť zákazníkov sa nemusí dočkať obnovenia dodávky elektriny počas víkendu a dokonca ani začiatkom budúceho týždňa.

Veterná smršť prišla v čase, kedy sa mnoho ľudí v Melbourne pripravovalo odísť na iné miesta v rámci štátu. Cez víkend môžu ľudia po dlhých mesiacoch obmedzení, začať voľne cestovať.

Približne 125 000 domácností tiež prišlo o internetové pripojenie, čo postihlo tisíce ľudí, ktorí stále pracujú z domu. Zrušená bola časť železničnej dopravy a zatvorených muselo byť niekoľko očkovacích stredísk.

Podľa meteorologičky Christie Johnsonovej zaznamenalo niekoľko miest najsilnejšiu rýchlosť vetra za posledné desaťročia. Bolo medzi nimi pohorie Ben Nevis, kde vietor dosiahol rýchlosť 117 kilometrov za hodinu. V Bassovom prielive medzi štátmi Viktória a Tasmánia dosahovali poryvy vetra rýchlosť 165 kilometrov za hodinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet