Na hlavný obsah

Johnson žiada, aby Francúzsko prijalo späť migrantov, ktorí prešli cez Lamanš

Tento krok má zachrániť tisíce životov.

Johnson žiada, aby Francúzsko prijalo späť migrantov, ktorí prešli cez Lamanš
Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok (25. 11.) požiadal Francúzsko, aby prevzalo späť všetkých migrantov, ktorí sa do Spojeného kráľovstva dostali cez Lamanšský prieliv. Informovala o tom agentúra AFP.

Ako napísal Johnson v liste adresovanom francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, tento krok by „značne znížil – ak nie zastavil – prechody (migrantov), zachránil tisíce životov, a to tým, že by zásadne narušil obchodný model zločineckých gangov“, ktoré stoja za pašovaním ľudí.

„Navrhujem, aby sme uzavreli bilaterálnu dohodu o opätovnom prijímaní umožňujúcu návrat nelegálnych migrantov, ktorí prejdú cez Lamanšský prieliv,“ uviedol Johnson.

V liste spomína tiež viacero opatrení, ktoré majú zabrániť nelegálnym prechodom medzi oboma krajinami. Navrhuje napríklad spoločné policajné hliadky na francúzskych plážach, využívanie dokonalejšej techniky vrátane senzorov a radarov, hliadkovanie v teritoriálnych vodách oboch krajín, letecké monitorovanie aj pomocou dronov či zdieľanie spravodajských informácií.

„Sme pripravení začať s takýmito hliadkami od začiatku budúceho týždňa,“ poznamenal Johnson.

Napätie medzi krajinami rastie

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin v reakcii na list zrušil v piatok (26. 11.) plánované stretnutie so svojou rezortnou kolegyňou zo Spojeného kráľovstva Priti Patelovou. Informovala o tom agentúra AFP.

Darmanin v komunikácií s Patelovou vyjadril „sklamanie“ nad listom a pohoršenie nad skutočnosťou, že predseda britskej vlády spomínanú správu zverejnil na sociálnych médiách.

Francúzsko plánovalo hostiť v Calais ministrov z Francúzska, Belgicka, Holandska, Nemecka a Británie, ako aj predstaviteľov Európskej komisie. Stretnutie, ktorého hlavnou témou bude lamanšská migračná kríza, sa však nakoniec uskutoční bez Spojeného kráľovstva.

„Zverejnený list britského premiéra považujeme za neakceptovateľný a v rozpore s diskusiami, ktoré sme viedli s našimi partnermi,“ uviedol pre AFP nemenovaný zdroj z prostredia francúzskeho ministra vnútra. „Preto už Patelová nie je pozvaná na toto stretnutie ministrov,“ dodal zdroj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet