Na hlavný obsah

Rakúšanom, ktorí odmietnu očkovanie, by mala hroziť niekoľkotisícová pokuta

Vyšplhať sa môže až na 7 200 eur.

Rakúšanom, ktorí odmietnu očkovanie, by mala hroziť niekoľkotisícová pokuta
Lockdown v Rakúsku - zatvorené stánky na vianočných trhoch v Innsbrucku. Foto: TASR/AP

Ľuďom, ktorí budú odmietať povinné očkovanie proti covidu, ktoré má Rakúsko zaviesť od 1. februára, by mohla hroziť pokuta vo výške až 7 200 eur. Informovali o tom rakúske denníky Der Standard a Die Presse. Návrh príslušného zákona však ešte nie je hotový a rakúska vláda by ho mala predložiť až na budúci týždeň.

Rakúsky kancelár Alexander Schallenberg 19. novembra po rokovaní s regionálnymi lídrami oznámil, že v krajine bude od začiatku februára platiť povinnosť očkovania proti ochoreniu COVID-19 pre všetkých obyvateľov.

Teraz prebiehajú prípravy na zavedenie povinného očkovania do praxe. Rakúsky minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein v utorok (30. 11.) potvrdil, že návrh príslušného zákona predloží 6. decembra a do platnosti má vstúpiť na začiatku februára.

Zatiaľ sa podľa ministerky pre EÚ a ústavné záležitosti Karoline Edtstadlerovej nerozhodlo, od akého veku bude vakcinačná povinnosť platiť a aké tresty bude štát ukladať za porušenie. „Neuvalíme očkovaciu povinnosť na školopovinné deti,“ ubezpečila ministerka. Mnoho expertov podľa nej odporúča, aby sa zaviedla veková hranica 14 rokov.

Mastná pokuta pre antivaxerov

Pokiaľ ide o výšku pokút, niektoré informácie prenikli do rakúskej tlače. Podľa denníka Der Standard má jednorazová pokuta dosahovať výšku až 3 600 eur a môžu ju uložiť až dvakrát, takže by celkový peňažný trest dosiahol až 7 200 eur. Pokuta má pritom hroziť po dvoch odmietnutých úradných predvolaniach na očkovanie.

Povinnosť očkovania sa má vzťahovať na osoby s bydliskom v Rakúsku. Výnimky by mali platiť u osôb, ktoré by mohlo očkovanie ohroziť na zdraví alebo na živote, a čiastočne aj u tehotných žien.

V Rakúsku už teraz platí celoštátny lockdown. Ľudia môžu opúšťať domov len v nutných prípadoch, zatvorili sa reštaurácie aj väčšina obchodov a tiež hranice pre turistov.

Po vyše týždni od zavedenia opatrenia sa zdá, že epidemická krivka dosiahla svoj vrchol. Za posledných 24 hodín hlási alpská republika 8 186 novoinfikovaných, zatiaľ čo deň predtým ich bolo 8 526.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet