Na hlavný obsah

Rusko a Bielorusko zorganizujú spoločné vojenské cvičenie

Konať sa má budúci rok na bieloruskom území.

Rusko a Bielorusko zorganizujú spoločné vojenské cvičenie
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a bieloruský líder Alexandr Lukašenko počas stretnutia v Soči. Foto: TASR/AP

Rusko a Bielorusko zorganizujú vo februári alebo marci budúceho roka spoločné vojenské cvičenie. Konať sa bude na bieloruskom území, uviedol v stredu (29. 12.) ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí so svojím bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom v Petrohrade. Informovala o tom agentúra TASS.

Plány na nové armádne manévre prichádzajú v čase nebývalého napätia medzi Západom a Ruskom, ktoré v poslednom čase sústreďuje svoje vojská pri hraniciach s Ukrajinou. Moskva požaduje od NATO, aby sa zaviazalo neprijať Ukrajinu za členský štát Severoatlantickej aliancie. Kyjev tvrdí, že Rusko sa pripravuje na možnú inváziu na Ukrajinu, čo Moskva popiera.

Septembrového rusko-bieloruského cvičenia Západ – 2021, ktoré sa konalo na bieloruskom i ruskom území, sa zúčastnilo 200 000 vojakov. Rozsiahle manévre vtedy kritizovala ako Ukrajina, tak aj niektoré členské štáty NATO.

Rusko považuje Bielorusko, štát hraničiaci s krajinami NATO aj Ukrajinou, za strategicky dôležitý nárazník na Západe. Lukašenkovi pomohlo udržať sa pri moci za pomoci pôžičiek a politickej podpory počas potláčania veľkých protestov po minuloročných prezidentských voľbách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet