Na hlavný obsah

Režim OP+ prinesie komplikácie aj zaočkovaným, do tretej dávky musia strpieť testovanie

Rezort zdravotníctva hovorí o kompromise.

Tri dávky alebo dve s testom či prekonaním ochorenia COVID-19. Taká bude od stredy (19. 1.) priepustka na najrizikovejšie miesta alebo podujatia. Vláda tým reaguje na infekčnejší variant omikron. Pre niektorých ľudí je nový režim OP+ ďalšou komplikáciou. Ministerstvo zdravotníctva hovorí o kompromise.

Na to, ako sa po novom dostať do fitnescentra, wellness, kúpeľov alebo na oslavu či svadbu, budú tri možnosti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Koncom roka som bola na druhej dávke a momentálne neviem čo mám robiť, pretože sa chystáme za dva týždne na dovolenku na Slovensku a nebudem môcť ísť ani do wellness. Zostáva mi asi len čakať alebo si priplácať za testy, ktoré avšak nie sú vôbec lacné,“ hovorí pre RTVS respondentka Jana.

Zaočkovať sa treťou dávkou je totiž možné najskôr tri mesiace po druhej dávke. Tí, ktorí majú jednodávkovú vakcínu Janssen, tak môžu urobiť po dvoch mesiacoch. Dovtedy musia podľa ministerstva zdravotníctva strpieť testovanie.

„Sme sa snažili nájsť kompromisné riešenie, ktoré by na jednej strane chránilo ľudí pred možným infikovaním sa alebo nekontrolovateľným šírením vírusu a zároveň, aby sme umožnili prevádzkam v nejakom, hoci obmedzenom režime, ale fungovať,“ vysvetlila Zuzana Eliášová, hovorkyňa rezortu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko