Na hlavný obsah

Bielorusko predĺžilo vojenské cvičenia s Ruskom, mali skončiť v nedeľu

Ako dôvod uviedlo napätie na hraniciach s Ukrajinou.

Bielorusko predĺžilo vojenské cvičenia s Ruskom, mali skončiť v nedeľu
Na videosnímke vydanej 10. februára 2022 raketový systém S-400 rozmiestnený v bieloruskej Brestskej oblasti počas rusko-bieloruských manévrov s názvom Spojenecké odhodlanie 2022. Foto: TASR/AP

Bielorusko bude pokračovať vo vojenských cvičeniach s Ruskom, ktoré mali pôvodne skončiť v nedeľu (20. 2.). Ruskí vojaci, ktorí sa mali vrátiť do vlasti, tak v krajine zatiaľ zostanú. S odvolaním sa na bieloruského ministra obrany Viktara Chrenina to v nedeľu uviedla agentúra DPA.

Západ odhaduje, že Rusko má v Bielorusku okolo 30 000 vojakov a obáva sa, že ich môže využiť na útok na Ukrajinu a jej hlavné mesto Kyjev. Moskva takýto zámer popiera.

Bielorusko predĺženie manévrov zdôvodnilo „zvýšenou vojenskou aktivitou“ blízko svojich hraníc a hraníc Ruska a tiež zvýšeným napätím na východe Ukrajiny, kde sa v posledných dňoch vystupňovali strety medzi ukrajinskými vojakmi a proruskými separatistami.

Minsk je blízky spojenec Moskvy. Svedčí o tom okrem iného to, že bieloruský prezident Alexander Lukašenko v sobotu (19. 2.) so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom prizeral ruským testom strategických jadrových zbraní.

Americký prezident Joe Biden aj britský premiér Boris Johnson sú presvedčení, že Rusko chystá útok na Ukrajinu, pri ktorom sa pokúsi obkľúčiť aj hlavné mesto Kyjev. Takmer trojmiliónová metropola je od hraníc Bieloruska vzdialená len niekoľko desiatok kilometrov vzdušnou čiarou.

Doteraz obe krajiny opakovane ubezpečovali, že cvičenie v nedeľu skončí a ruskí vojaci sa po ňom stiahnu. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vo štvrtok povedal, že manévre obe krajiny ukončia do nedele. Bieloruský minister zahraničia Uladzimir Maká zase v týždni tvrdil, že „ani jeden ruský vojak a ani jeden kus ruského vojenského vybavenia nezostane (v Bielorusku) po cvičení“. Podobne sa vyjadril aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ako upozorňuje denník The New York Times, má Rusko na manévroch aj svoje najmodernejšie vybavenie, vrátane systému protivzdušnej obrany S-400, ako aj stoviek lietadiel, tankov a obrnených vozidiel. V Bielorusku sú aj príslušníci ruských špeciálnych jednotiek. Od skončenia studenej vojny nebolo podľa NATO na území Bieloruska toľko ruských vojakov ako teraz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet