Na hlavný obsah

Strieľa sa z neho aj v súčasnosti. Georgij Špagin zostrojil legendárny samopal

Konštruktér zbraní zomrel pred 70 rokmi.

Strieľa sa z neho aj v súčasnosti. Georgij Špagin zostrojil legendárny samopal
Na snímke vľavo sovietsky konštruktér zbraní Georgij Špagin, vpravo vojaci Červenej armády s jeho samopalom v rukách. Foto: Wikipedia - voľné dielo/worldwarphotos.com

Pred 70 rokmi, 6. februára 1952, v Moskve zomrel sovietsky konštruktér a vynálezca strelných zbraní Georgij Semyonovič Špagin. Je autorom legendárneho samopalu PPŠ-41, prezývaného tiež Špagin, s typickým bubnovým zásobníkom.

Narodil sa 29. apríla 1897 v dedine Klušnikovo východne od Moskvy, medzi metropolou a mestom Nižný Novgorod.

Jeho zbraň patrila do výbavy vojakov Červenej armády od roku 1941 a do roku 1947 sa jej vyrobilo viac ako 5 miliónov kusov. Do bubnového zásobníku sa zmestilo 71 nábojov, takto nabitá zbraň vážila okolo 5,5 kilogramu.

Samopal PPŠ-41 Špagin
Na snímke sovietsky samopal z II. svetovej vojny PPŠ-41 prezývaný Špagin. Foto: TASR
Foto: TASR

Oproti svojim konkurentom, napr. z Nemecka, mal samopal nevýhodu, ktorá tkvela v nižšej spoľahlivosti. Historik z Vojenského historického ústavu (VHÚ) Peter Holík pre TASR priblížil, že často sa stávalo, že sa zasekol náboj v zásobníku a vojak to nevedel na mieste a rýchlo vyriešiť. „Tu je aj odpoveď na to, prečo sa napríklad na bojiskách po vojne našlo mnoho zásobníkov plných nábojov. Ak nevedel vojak zásobník opraviť, jednoducho ho celý zahodil,“ dodal historik.

Nemecký konkurent MP-40 bol síce ľahší, no v zásobníku mal miesto na menej nábojov. Sovietsky samopal sa v modernizovaných verziách používa až do súčasnosti vo viacerých známych konfliktoch, napríklad v Sýrii či na Donbase, kde z neho preukázateľne strieľali proruskí separatisti.

Konštruktéra Špagina si vedenie Sovietskeho zväzu mimoriadne vážilo, udelili mu viacero štátnych vyznamenaní vrátane titulov Hrdina socialistickej práce, Rad Vladimira Lenina či Rad Červenej hviezdy. Po vojne sa venoval politike, bol poslancom Najvyššieho Sovietu ZSSR. Zomrel na rakovinu hrubého čreva 6. februára 1952.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet