Na hlavný obsah

Kanada tvrdí, že lietadlo ruského Aeroflotu narušilo jej vzdušný priestor

Krajina porušenie preskúma.

Kanada tvrdí, že lietadlo ruského Aeroflotu narušilo jej vzdušný priestor
Na snímke lietadlo ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot. Foto: TASR

Lietadlo ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot v nedeľu (27. 2.) narušilo kanadský vzdušný priestor. Kanada svoje nebo pre ruské lietadlá v ten istý deň uzavrela kvôli invázii ruskej armády na Ukrajinu, o ktorej minulý týždeň rozhodol prezident Vladimir Putin. S odvolaním sa na vyhlásenie kanadského regulačného orgánu Transport Canada o tom informovala agentúra Reuters.

„Sme si vedomí toho, že let 111 spoločnosti Aeroflot porušil zákaz, ktorý bol vydaný pre ruské lety využívajúce kanadský vzdušný priestor,“ uviedol v nedeľu (27. 2.) neskoro večer na sociálnej sieti úrad. Lietadlo smerovalo z floridského Miami do Moskvy a podľa internetovej služby FlightRadar24 odštartovalo o 15:12 SELČ.

Medzi Ruskom a Kanadou nie sú žiadne priame lety, ale niekoľko ruských letov doteraz denne lietalo kanadským vzdušným priestorom do iných krajín, uviedol hovorca ministra dopravy Omara Alghabry.

Spoločnosť Transport Canada uviedla, že v nadväznosti na toto porušenie začne preskúmanie rokovaní spoločnosti Aeroflot a kanadského poskytovateľa služieb riadenia letovej prevádzky Nav Canada.

Prísne sankcie od Kanady

Kanada uvalila na Rusko za inváziu na Ukrajinu prísne sankcie, ktoré spoločne so Spojenými štátmi a EÚ namierila tiež proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a ministrovi zahraničia Sergejovi Lavrovovi. Je tiež súčasťou západnej aliancie, ktorá v sobotu (26. 2.) zablokovala vybrané ruské banky v platobnom systéme SWIFT.

Medzi prvými zakázalo ruským lietadlám vstup do vzdušného priestoru Česko, v nedeľu sa pridali napríklad Rakúsko, Nemecko a ďalšie európske krajiny. Európska únia v nedeľu (27. 2.) ohlásila, že celý vzdušný priestor Únie sa uzavrie pre všetky ruské lietadlá vrátane súkromných lietadiel ruských oligarchov.

Aeroflot pozastavil lety do Európy

Dopravca Aeroflot od pondelka (28. 2.) dočasne pozastavil svoje lety z Moskvy a Petrohradu do viacerých európskych destinácií, vrátane letov prevádzkovaných spoločnosťou Rossiya Airlines. Urobil tak z dôvodu uzavretia vzdušného priestoru viacerými európskymi krajinami pre ruské lietadlá. Aeroflot to oznámil v nedeľu večer na svojej webovej stránke.

Predbežne do 26. marca sú pozastavené lety do Ľubľany, Bukurešti, Rigy a Prahy. Do 23. mája Aeroflot nelieta do Londýna a Dublinu, do 24. mája do Sofie a do 25. mája do Varšavy. Do 4. marca sú zrušené lety do Kišiňova.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet