Na hlavný obsah

Prezidentka: Prítomnosť ruských vojsk na Ukrajine je vojenskou agresiou a okupáciou

Ocenila snahu Ukrajiny o diplomatické riešenie.

Prezidentka: Prítomnosť ruských vojsk na Ukrajine je vojenskou agresiou a okupáciou
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo svojom stanovisku v utorok (22. 2.) označila vyslanie ruských vojsk na východ Ukrajiny za „akt vojenskej agresie a okupácie“.

Hlava štátu vyhlásila, že ruský prezident Vladimir Putin prakticky uprel právo Ukrajiny na vlastný štát. „Vzápätí ako jediný na svete uznal nezávislosť takzvanej Doneckej a Luhanskej republiky, ktoré sa pred ôsmimi rokmi za výdatnej pomoci Ruska pokúsili odtrhnúť od Ukrajiny,“ priblížila prezidentka.

Zdôraznila, že z pohľadu medzinárodného práva ozbrojené sily Ruska pôsobia na legitímnom území Ukrajiny. „Nejde o žiadnu náhodnú reakciu či incident. Ide o pripravované, zámerné, nevyprovokované a neospravedlniteľné porušenie medzinárodného práva a územnej celistvosti zo strany Ruska proti nášmu susedovi, ktoré Slovensko ostro odsudzuje,“ vyhlásila.

Ocenila snahu Ukrajiny o diplomatické riešenie

Hlava štátu ocenila, že Ukrajina na masívny nárast ruskej vojenskej prítomnosti na jej hranici, na provokácie a aj na súčasnú vojenskú agresiu Ruska, reagovala pokojne a diplomaticky. „Mier považujem za najvyššiu hodnotu, budeme sa oň usilovať a trvať na diplomatickom riešení situácie. Uznávame územnú celistvosť Ukrajiny a jej právo slobodne si vybrať, kam chce patriť. A budeme podporovať všetky kroky na pôde Európskej únie a Severoatlantickej aliancie, vrátane potrebných sankcií,“ skonštatovala.

Prezidentka kritizovala aj Putinovu požiadavku, aby sa bezpečnostné garancie krajín východnej a strednej Európy, teda aj Slovenska, vrátili pred rok 1997.

„Fakticky by tak Severoatlantická aliancia prestala garantovať aj našu bezpečnosť. Táto požiadavka prezidenta Putina je pre nás, a aj pre všetky ostatné krajiny východnej a strednej Európy, neakceptovateľná, pretože by sme sa vzdali časti svojej suverenity,“
ozrejmila.

Prezidentka: Najlepšou obranou je súdržnosť

Hlava štátu taktiež poukázala na to, že aj keď Slovensko prebiehajúcim konfliktom zatiaľ nie je priamo dotknuté, je tu znateľný výrazný nárast hybridných aktivít Ruska. „Patrí k nim šírenie dezinformácií a falošných správ, napríklad o údajnej všeobecnej mobilizácii na Slovensku,“ vysvetlila.

Cieľ týchto aktivít je podľa nej jednoznačný – destabilizovať situáciu v krajine, vzdialiť Slovensko od jeho spojencov a priblížiť do ruskej sféry vplyvu.

V čase bezprecedentne napätej situácie v celej Európe sa už takéto aktivity dajú považovať za ohrozenie bezpečnosti Slovenska. Takto k nim musíme aj pristupovať,“ dodala.

Prezidentka Čaputová vyzvala na to, aby si občania zachovali chladnú hlavu. „V situácii, keď náš východný sused čelí otvorenej vojenskej agresii, je našou najlepšou obranou súdržnosť, spolupráca a hodnotová ukotvenosť,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko