Na hlavný obsah

Zelenskyj označil krok Kremľa za porušenie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny

Od partnerov očakáva jasné kroky podpory.

Zelenskyj označil krok Kremľa za porušenie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: SITA/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal v prejave v noci na utorok (22. 2.) Západ o „jasnú podporu“, pretože Rusko uznalo dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé štáty a potom nariadilo svojim vojakom, aby tam chránili mier“. Informácie priniesli tlačové agentúry AFP a AP.

Zelenskyj mal prejav k národu po mimoriadnych konzultáciách so svetovými lídrami počas chaotického dňa, keď sa Rusko zrejme už blíži k invázii na Ukrajinu, píše AP.

Zelenskyj: Teraz sa ukáže, kto je naším priateľom

Ukrajinský prezident v prejave obyvateľom povedal, že Ukrajina sa „nebojí ničoho a nikoho“. Krok Kremľa označil za „porušenie suverenity a územnej celistvosti“ bývalej sovietskej republiky.

„Od našich partnerov očakávame jasné a účinné kroky podpory,“ vyhlásil Zelenskyj v prejave, vysielanom v televízii.

„Teraz je veľmi dôležité vidieť, kto je naším skutočným priateľom a partnerom a kto bude ďalej zastrašovať Ruskú federáciu slovami,“ povedal. „Sme na našom vlastnom území,“ dodal ukrajinský prezident.

Mimoriadne zasadnutie BR OSN

Bezpečnostná rada (BR) OSN má naplánované mimoriadne zasadnutie k tejto situácii a USA uvalili sankcie na obe separatistické oblasti na východe Ukrajiny.

Zelenskyj sa ešte v pondelok (21. 2.) telefonicky rozprával s prezidentom USA Joeom Bidenom. Biely dom uviedol, že Biden a Zelenskyj mali 35-minútový telefonát, ktorý sa začal a skončil počas toho, ako ruský prezident Vladimir Putin prednášal rozsiahly prejav k národu, v ktorom odôvodňoval svoje rozhodnutie uznať samozvané východoukrajinské republiky.

Zelenskyj na twitteri napísal, že s Bidenom „diskutoval o udalostiach z posledných hodín“.

Ukrajinský prezident už predtým na twitteri napísal, že sa rozprával aj s francúzskym lídrom Emmanuelom Macronom a s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a že „zvolal Radu národnej bezpečnosti a obrany“.

Rusko tvrdí, že je otvorené diplomacii

Ruský vyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia v utorok nadránom na mimoriadnom zasadnutí bezpečnostnej rady vyhlásil, že Moskva je stále „otvorená diplomacii“, ale zdôraznil nutnosť brániť separatistické oblasti na východe Ukrajiny pred „ukrajinskou agresiou“, informovala AFP.

„Sme stále otvorení diplomacii, diplomatickému riešeniu,“ povedal na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN. „Nedovolíme však nové krviprelievanie v Donbase,“ dodal a pohrozil Kyjevu, že ak tam podnikne vojenské akcie, bude znášať ďalšie následky. Kyjev však už predtým vyhlásil, že sa nenechá k žiadnym vojenským zásahom vyprovokovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet