Na hlavný obsah

Klus: Nie je ideálne mať Rusko za obchodného partnera

Sankcie nezmenili ruskú mentalitu, tvrdí Kéry.

Klus: Nie je ideálne mať Rusko za obchodného partnera
Na snímke zľava štátny tajomník MZV SR Martin Klus (SaS) a predseda zahraničného výboru Marián Kéry (Smer-SD). Foto: TASR, koláž: RTVS

Štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Martin Klus (SaS) si nemyslí, že by odchod systému S-300 na Ukrajinu bol otázkou dní napriek tomu, že sa očakáva skoré nainštalovanie systému Patriot. Poznamenal to v sobotu (26. 3.) v relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko pri otázke vojenskej pomoci Ukrajine.

„Našou požiadavkou je, aby naša protivzdušná obrana mala trvalú náhradu. V tejto chvíli o nej ešte hovoriť nemôžeme. Ak by sme ju riešili, pravdepodobne sa bude riešiť aj naša finančná spoluúčasť,“ skonštatoval.

Šéf parlamentného zahraničného výboru Marián Kéry (Smer-SD) tvrdí, že by sa mali pozerať najmä na záujmy SR. „Sme proti tomu, aby systém S-300 odišiel na Ukrajinu. Nechceme sa stať súčasťou vojenského konfliktu,“ vyhlásil.

Klus: Záujmom SR je suverénna Ukrajina

Pýta sa, prečo bohatšie štáty nepošlú systém Patriot na Ukrajinu. Hovorí tiež, že víta diplomatické riešenia konfliktu. Rusko sa podľa neho cítilo ohrozene tým, že Ukrajina by sa mohla stať členom NATO a signály Severoatlantickej aliancie boli provokáciou. „Provokovali sme Rusko,“ myslí si.

„Hájime záujmy občanov SR tým, že dnes pomáhame Ukrajine,“ zareagoval Klus s tým, že každý suverénny štát si môže vybrať, kam chce patriť. „Nie je záujmom občanov SR, aby tu bola stabilná a suverénna Ukrajina, ktorá sa môže stať súčasťou EÚ? Nebude tam bezpečnosť a stabilita, kým sa Kremeľ bude pozerať na krajinu ako na národ, ktorý nemá existovať,“ povedal.

Nie NATO, ale Rusi sú podľa neho tí, ktorí ohrozujú svet. Ukrajina sa podľa neho za žiadnych okolností nemôže vzdať Krymu či Donbasu. Červenými čiarami by podľa neho v NATO boli „biologické, chemické a nukleárne zbrane“.

„Použitie takýchto zbraní je zakotvené v Charte OSN a bol by to dôvod na to, aby Aliancia rozmýšľala nad vojenským zásahom,“ uznal aj Kéry s tým, že verí v mierové riešenie. Dodal, že Smer podporuje územnú integritu Ukrajiny a napríklad anexia Krymu bola porušením medzinárodného práva. Zároveň ale doplnil, že tieto práva sa „porušovali aj predtým zo strany USA“.

Závislosť od ruských energií

Podľa Klusa má EÚ stále v rukáve „mnoho nevyčerpaných možností, pokiaľ ide o sankcie. Zahŕňať by to mohlo podľa neho aj odpojenie sa od dodávok ruského plynu či ropy. „Je nám jasné, že to bude stáť veľa peňazí. Mať takýto štát za obchodného partnera nie je ideálne. Je dôležité, aby sme sa bavili o alternatívach,“ uviedol.

Nebojí sa toho, že by Rusi sami rozhodli o prerušení dodávok týchto energií Európe, keďže to tvorí veľkú časť ich finančného príjmu.

Kéry si myslí, že by išlo o neprijateľný krok, keďže SR je závislá od takýchto energií. Nemyslí si tiež, že je dobré obchodovať s krajinami ako Saudská Arábia či Katar. „Nevidím, že by sa sankciami zmenila mentalita i kroky Ruskej federácie. SR je závislá na ruských energetických komoditách.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko